10 handige tips om energie te besparen

Het is weer wintertijd

Afgelopen weekend was het weer tijd om de klok een uurtje terug te zetten, waardoor we allemaal wat langer konden slapen. Het is algemeen bekend dat deze verandering in tijd kan leiden tot een winterdipje. Maar wist je dat we sinds dit weekend voor het eerst dit jaar volgens de ‘echte’ tijd leven? De wintertijd is namelijk de ‘echte’ tijd. De zomertijd hebben we ooit ingevoerd als energiebesparende maatregel. Doordat we in de zomer langer gebruik maken van het zonlicht, doen we later het licht aan waardoor we minder energie verbruiken. Best handig, toch? 

Goed, je weet nu waarom we een zomer- en wintertijd hebben, maar wat is nu eigenlijk de beste manier om zelf energie te besparen? Nu de energieprijzen door het dak gaan, is het extra interessant om je energieverbruik eens goed onder de loep te nemen. Met onze handige tips kun je gemakkelijk tot wel honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening.

wintertijd hoe bespaar je op energie
Zo zit jij er deze winter warmpjes bij

Onze top 10-besparingstips

Tip 1: Laat je thermostaat op 15 graden staan

Ben jij iemand die voor het slapen gaan de thermostaat uit zet? Dan kun je dit de volgende keer beter overslaan. Veel mensen denken dat je de thermostaat ‘s avonds uit moet zetten om te besparen op je energiekosten, maar dit klopt niet. Het kost meer energie om je huis de volgende ochtend weer helemaal op te warmen, dan om de thermostaat ‘s nachts aan te laten staan op ongeveer 15 graden. Hiermee bespaar je gemiddeld tot wel 180 euro per jaar.

Goed om te weten: Als je vloerverwarming hebt, dan kun je de thermostaat beter op ongeveer 17 graden laten staan. Is je huis slecht geïsoleerd? Dan kun je de verwarming soms beter uitzetten. Je loopt dan wel het risico dat de leidingen kunnen bevriezen, dus hier zul je wel rekening mee moeten houden.

Tip 2: Zet de verwarming een graadje lager

Wist je dat je met elke graad die je je verwarming lager zet, zo’n 6 procent op je gasrekening bespaart? Je bespaart hiermee tot zo’n 90 euro per jaar. Natuurlijk wil je er de komende maanden warmpjes bijzitten, maar je kunt de thermostaat makkelijk een graadje lager zetten zónder dat dit ten koste gaat van je wooncomfort. Dit scheelt in energiekosten en is ook nog eens beter voor het klimaat. Win-winsituatie, toch?

Tip 3: Draai de radiator in sommige ruimtes uit

Ben je het grootste gedeelte van de dag in de woonkamer en keuken te vinden? Dan is het slim om de radiatoren in de slaapkamers en overige kamers uit te zetten. Hiermee verspil je geen energie aan ruimtes die weinig in gebruik zijn.

Tip 4: Investeer in een radiatorventilator … en radiatorfolie

Een radiatorventilator zorgt ervoor dat je huis sneller warm wordt met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatorpropellers die de warme lucht uit je radiator blaast en het zo door de kamer verspreid. Je bevestigt de radiatorventilator aan de onderkant van je radiator. Zodra je radiator 33 graden is gaat de ventilator automatisch aan. Bij 25 graden of lager gaat hij automatisch uit. De kosten verschillen per type ventilator, maar je kunt er al eentje aanschaffen voor 35 euro.

Goed om te weten: je kunt de radiatorventilator alleen gebruiken als jouw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Verder maakt de ventilator geluid, vergelijkbaar aan het geluid dat je koelkast ook maakt, dit wordt door sommige mensen als storend ervaren.

Vind je de aanschafprijs van een radiatorventilator te hoog? Dan kan radiatorfolie als een alternatief dienen. Door de folie op de achterkant van de radiator te plakken, zorg je ervoor dat de radiator minder energie naar de muur uitstraalt. Hierdoor hoef je minder te stoken.

Tip 5: Trek je warme wintertrui en pantoffels aan

Heb je geen zin in gedoe en wil je het snel warm krijgen, zonder extra kosten? Trek dan je wollige wintertrui en pantoffels aan. Dit is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om energie te besparen. 

Bonus tip: zit je toch nog te bibberen op de bank? Gebruik dan een elektrische deken om nog wat verder op te warmen. Alleen nog wat kaarsjes aansteken en je bent helemaal klaar voor een gezellig avondje netflixen.

Tip 6: Kies voor een slimme thermostaat

Waarom zou je het leven moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Met een slimme thermostaat kun je zelf instellen op welke tijden je verwarming automatisch aan of uit gaat. Dit is een van de makkelijkste manieren om je energieverbruik te controleren.  

Tip 7: Gebruik elektrische kachels zo min mogelijk

Een elektrische kachel kan heel handig zijn als je even snel een kamer wil opwarmen. Maar het is niet verstandig om een elektrische kachel voor langere tijd te gebruiken. Hij verbruikt namelijk veel stroom. Per 100 kWh ben je al snel zo’n 20 euro kwijt.  

Tip 8. Sluit de gordijnen

Doe je gordijnen dicht om je kamer warmer te houden. Hiermee zorg je ervoor dat de kou van buiten minder snel door de kieren van je ramen komt. 

Goed om te weten: probeer ervoor te zorgen dat je gordijnen niet over de verwarming heen vallen. Zo blijft de warme lucht niet achter je gordijnen hangen. Is het mooi weer en schijnt de zon? Dan is het beter om je gordijnen open te doen, zodat de zon je kamer lekker kan opwarmen.

Tip 9. Isoleer je huis

Als je flinke kieren tussen je ramen of deuren hebt zitten, dan kan de kou daar makkelijk tussendoor stromen. Je kunt dit voorkomen door tochtstrips te plaatsen. Zo hoef je de verwarming minder snel aan te zetten. Naast tochtstrips zijn er nog verschillende andere mogelijkheden om je huis te isoleren, bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbel glas of door een spouwmuur- en dakisolatie. Deze isolaties leveren vaak het meeste rendement op, maar je zult er wel meer geld in moeten investeren. 

Tip 10: Vergelijk energieleveranciers

De belangrijkste tip is toch wel om ieder jaar energie te vergelijken. Zo weet je zeker dat je altijd het goedkoopste energiecontract hebt.

tip

Wil je weten of jij ook kunt besparen door over te stappen?

Maak dan gebruik van onze gratis vergelijker en bekijk direct de laatste deals.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.