Autoalarm: hier moet je op letten
Wist je dat een autoalarm niet alleen je auto beveiligt tegen diefstal en inbraak, maar ook voor korting op je autoverzekering kan zorgen? Op deze pagina lees je alles over het autoalarm.
Waarom heb ik een autoalarm nodig?
Terwijl alle auto’s vanaf 1998 zijn voorzien van een startonderbreker, hebben ze lang niet allemaal een alarm. Toch heeft een goed autoalarm verschillende voordelen:
- Bescherming tegen diefstal: een autoalarm schrikt potentiële dieven af en kan voorkomen dat je auto gestolen wordt.
- Bescherming tegen vandalisme: het alarm gaat af wanneer de sensoren activiteit rondom je auto opmerken, zoals trillingen of beweging aan het slot. Ook vandalisme wordt hierdoor ontmoedigd.
- Verzekeringskorting: veel autoverzekeraars bieden een korting op je premie wanneer je een goed en SCM-gecertificeerd alarm hebt geïnstalleerd. Ook het risico voor de verzekeraar wordt hiermee immers lager.
- Verzekeringseisen: sommige verzekeraars stellen als voorwaarde voor hun WA beperkt casco– en all risk verzekering dat de auto een goed alarm heeft. Is dit niet het geval? Dan kun je bij deze verzekeraars alleen voor een WA-verzekering terecht.
- Gemoedsrust: met een goed autoalarm weet je dat je auto beter beschermd is, en dat geeft een stukje extra gemoedsrust.
Certificering
We noemden hem hierboven al kort; de SCM-certificering. De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit en betrouwbaarheid van voertuigbeveiligingssystemen beoordeelt en certificeert. Alarmsystemen dus, maar ook andere beveiligingstechnieken zoals startonderbrekers en volgsystemen.
Alleen autoalarmen die aan strenge voorwaarden voldoen, zijn SCM-gecertificeerd. De certificering omvat verschillende zogenaamde alarmklassen of beveiligingsklassen, elk met specifieke functies. Hoe hoger de klasse, hoe beter de beveiliging.
Dit zijn de vijf alarmklassen op een rij:
- Klasse 1: startonderbrekers.
- Klasse 2: startonderbrekers, inbraakdetectie en een SCM-gecertificeerd alarm.
- Klasse 3: startonderbrekers, inbraakdetectie, een SCM-gecertificeerd alarm en hellingdetectie.
- Klasse 4: alarm van klasse 3, gecombineerd met een voertuigvolgsysteem.
- Klasse 5: alarm van klasse 3, gecombineerd met een voertuigvolgsysteem dat automatisch geactiveerd wordt door het alarm.
Verschillende autoalarmen
Er bestaan verschillende soorten autoalarmen. Dit zijn de belangrijkste alarmtypes met hun bijbehorende alarmklasse:
Inbraakdetectie en alarm
Inbraakdetectie-alarmen detecteren pogingen tot inbraak en activeren een luid alarm om de dief af te schrikken. Alarmsystemen met inbraakdetectie zijn meestal uitgerust met bewegingssensoren en schoksensoren die reageren op ongeautoriseerde toegang of trillingen. Heeft een alarm geen hellingdetectie? Dan valt dit onder alarmklasse 2.
Hellingdetectie
Hellingdetectie-alarmen zijn ontworpen om pogingen tot diefstal door middel van het optillen van het voertuig te detecteren. Dit type alarm is vooral nuttig voor het voorkomen van wielendiefstal en het optillen of wegslepen van de auto. Alarmsystemen met hellingdetectie hebben doorgaans ook de hierboven beschreven inbraakdetectie en vallen hierdoor onder alarmklasse 3.
Voertuigvolgsysteem
Voertuigvolgsystemen gebruiken GPS-technologie om de locatie van je voertuig te volgen. Deze systemen maken het mogelijk om je auto snel terug te vinden in geval van diefstal en bieden vaak aanvullende functies zoals geofencing en real-time meldingen. Wordt je auto gestolen? Dan krijg je bijvoorbeeld een melding in een app.
Basis voertuigvolgsystemen vallen onder alarmklasse 4. Wordt het voertuigvolgsysteem automatisch geactiveerd? Dan valt het alarm onder alarmklasse 5.
Bespaar op je autoverzekering
Op zoek naar een goede autoverzekering die perfect past bij jouw auto en alarmklasse? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Vergelijk en bespaar direct
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld € 265 p.j.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte
Lees hier wat je zelf kunt doen om autopech als gevolg van hitte te voorkomen.
Stijging autoschade door extreem weer
In 2023 zorgde extreem weer voor aanzienlijke schade aan Nederlandse voertuigen, zowel thuis als op vakantie. Door de heftige stormen en hagelbuien kregen verzekeraars flink wat claims te verwerken.
Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat daar afwijkende verkeersregels kunnen zijn.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.