Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 17 mei 2023

De afgelopen periode is er een hoop gebeurd op de energiemarkt. Zo waren de energieprijzen tot recordhoogtes gestegen en waren er diverse overheidsmaatregelen genomen om de energiekosten te verlichten. Voorbeelden hiervan zijn het prijsplafond en het wijzigen van de opzegboete voor energie. Gelukkig laten de energieprijzen nu al geruime tijd een daling zien. Maar wat kun je nu het beste doen? Dat verschilt per huishouden. Op deze pagina lees je daarom ons actuele advies voor je energiecontract en kun je ons energiejournaal bekijken.

Grafiek energieprijzen

Nu overstappen of wachten?

De energiemarkt is weer tot rust gekomen waardoor er weer meer energiecontracten worden aangeboden. Wat je het beste kunt doen is per persoon verschillend, we helpen je daarom graag met het maken van een keuze. Hieronder zullen we per situatie uitleggen wat je het beste kunt doen. Kijk dus in welke situatie jij zit en lees het advies van onze energie-expert. Staat je situatie er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.
 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van de prijzen en de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt? Schrijf je dan nu in voor onze Energie Alert.

alert

Ik heb een variabel (model)contract

Je hebt nu een variabel contract. Dit is een contract waarvan de tarieven niet vaststaan, maar minimaal 2 keer per jaar of vaker wijzigen. Met een variabel contract kun je op ieder moment opzeggen. Meestal heb je een opzegtermijn van 30 dagen. Je kunt dus op ieder moment overstappen naar een andere leverancier. Op dit moment zijn er grote verschillen tussen de tarieven van variabele contracten. Het beste wat jij nu kunt doen is: vergelijken! Je ziet dan direct wat het goedkoopste variabele contract in onze vergelijker is. De voordelen hiervan zijn: je betaalt minder en je hebt hetzelfde type contract. Ook met je nieuwe variabele contract zit je dus nergens aan vast. Je bent dan ook vrij om elk weer een nieuw contract af te sluiten wanneer je een beter aanbod ziet.

Andere contractvormen

Je kunt natuurlijk ook kijken naar een vast of dynamisch energiecontract. 

Met een vast contract blijven je tarieven gedurende de looptijd hetzelfde en weet je dus precies hoeveel je kwijt bent aan je energiekosten. Ook als na 31 december 2023 het prijsplafond stopt, blijf je dan nog de afgesproken tarieven betalen.

 

Met een dynamisch energiecontract profiteer je direct van prijsdalingen. De prijzen zijn de afgelopen tijd flink gedaald, met een dynamisch contract kun je hier dus nu al van profiteren. Echter bestaat er een risico dat de prijzen weer gaan stijgen. Dan krijg je direct te maken met hogere tarieven. Bekijk daarom goed de voor-en nadelen van een dynamisch contract voordat je een keuze maakt.

Ik heb een dynamisch contract

Je hebt nu een dynamisch contract waarmee je direct profiteert van de dalende stroom en gasprijzen. Leveranciers van dynamische energiecontracten kunnen zich op prijs onderscheiden met lage vaste kosten (vastrecht) of lage opslagkosten per kWh en per m3. De inkoopprijzen van stroom en gas zijn namelijk bij iedere leverancier hetzelfde. Dit geldt ook voor de overheidsheffingen. De verschillen in opslagkosten en de kosten voor het vastrecht zijn groot en leveranciers wijzigen deze kosten regelmatig. Het kan dus lonen om een vergelijking te maken om te kijken of een andere dynamische leverancier voordeliger is.
 
Verder adviseren wij de markt goed in de gaten te houden. Komt er een passend vast contract voor jou in de vergelijker dan kun je kiezen voor zekerheid of je blijft dynamisch, aan jou de keuze. Voor nu is dynamisch zeker een goede keuze.

Vergeleken en geen passende aanbieding?

Zie je geen deal die goedkoper is dan de tarieven van je huidige leverancier? Dan is het niet nodig om over te stappen en kun je gewoon blijven bij je huidige leverancier. Houd er wel rekening mee dat als je een variabel contract hebt, jouw leverancier meerdere keren per jaar het tarief kan wijzigen. Het is daarom belangrijk om altijd opnieuw te vergelijken wanneer je tarieven wijzigen. Na het invullen van je gegevens in de vergelijker zie je onder ‘meer informatie’ de tarieven en andere kosten van de leverancier. Dit zijn de tarieven inclusief alle overheidsheffingen en die kun je vergelijken met de all-in tarieven van je huidige leverancier.

Ik heb een vast contract

Tegenwoordig heeft ongeveer 30% van de mensen een vast contract voor stroom en/of gas. Wanneer je een contract hebt dat nog meer dan 3 maanden vast staat, dan hoef je voorlopig nog niks te doen. Jij blijft hetzelfde tarief betalen voor je stroom en/of gas.

Loopt je contract binnenkort af? Dan heb je drie opties:

  1. Je stapt over naar een nieuwe leverancier
  2. Je doet niks en wordt overgezet naar een variabel energiecontract van je huidige leverancier.
  3. Je gaat in op het verlengaanbod van je huidige leverancier.

2. Je doet niets en gaat over naar een variabel energiecontract

Als je niets doet dan wordt je contract stilzwijgend overgezet naar een variabel energiecontract bij je huidige leverancier. De tarieven van deze variabele contracten kunnen flink verschillen. Bij de meeste leveranciers ontvang je dan een tarief wat gelijk is aan een nieuw modelcontract. Over het algemeen liggen deze tarieven hoog. Kijk dus altijd even of het niet ergens anders goedkoper kan. Sommige leveranciers hanteren een blijverstarief. Je profiteert dan van een lager tarief dan nieuwe klanten omdat je al langere tijd klant bent.

1.  Je stapt over naar een nieuwe leverancier

Je kunt er voor kiezen om over te stappen naar een nieuwe leverancier. Maak een vergelijking van energieleveranciers en kies de leverancier die voldoet aan jouw voorkeuren of de beste prijs heeft. Weet je niet welke leverancier je moet kiezen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Overstappen via een vergelijkingswebsite is altijd de voordeligste keuze. Wij vergelijken namelijk de prijzen van het aanbod in de energiemarkt. Energieleveranciers hebben goede aanbiedingen voor nieuwe klanten (bijvoorbeeld welkomstkortingen of extra lage tarieven) die ze niet aanbieden aan huidige klanten. Zo bespaar je extra door elk jaar over te stappen.

3. Het verlengaanbod

Na afloop van je contract ontvang je meestal van je huidige leverancier een verlengaanbod.  Het verlengaanbod kan een vast energiecontract zijn of een variabel energie contract. Dit bepaald je leverancier. Het aanbod kan flink verschillen, de ene leverancier hanteert scherpe tarieven, terwijl de ander de hoofdprijs vraagt. Accepteer dus nooit zomaar het aanbod, maar maak altijd een vergelijking om te kijken of je ergens anders goedkoper uit bent. Is het dan nog steeds een goede deal? Dan kun je het aanbod accepteren.

 

Tip: houd er rekening mee dat wanneer je gaat vergelijken, het verbruik hetzelfde is als wat op je verlengaanbod staat. Soms wordt het verbruik lager ingeschat zodat het verlengaanbod goedkoper lijkt dan dat het daadwerkelijk is.

Ik heb nog geen contract

Als je nog geen contract hebt, bijvoorbeeld omdat je voor het eerst gaat verhuizen, dan kun je weer kiezen uit een groot aanbod van contracten. Je hebt hierbij de keuze uit vaste, variabele of dynamische energiecontracten.

Vaste contracten

Vaste contracten hebben een vaste looptijd en de tarieven blijven de hele periode hetzelfde. Als je het contract voor de einddatum opzegt dan kan de leverancier een opzegboete in rekening brengen.

Variabele contracten

Variabele contracten zijn voor onbepaalde tijd met tarieven die periodiek worden aangepast. Vaak is dat twee keer per jaar, op 1 januari en juli. Het kan echter voorkomen dat leveranciers de tarieven vaker aanpassen, kijk daarom goed naar de voorwaarden van het contract. Variabele contracten kunnen op elk moment worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen.

Dynamische contracten

Een dynamisch energiecontract is net iets anders dan een variabel contract. De tarieven staan niet voor een bepaalde periode vast, maar wijzigen ieder uur (stroom) of elke dag (gas). Omdat de stroom en gasprijzen nu heel laag staan is het op dit moment een van de goedkoopste opties. Maar is het ook toekomstbestendig? Wat als de prijzen aankomende winter weer stijgen? Dat is helaas lastig te voorspellen.. Bekijk daarom goed de voor-en nadelen van een dynamisch contract voordat je een keuze maakt. Er zitten grote verschillen tussen de tarieven van dynamische energieleveranciers. Je betaalt namelijk een opslag per kWh of m3 en vaste leveringskosten. Kijk daarom nu op onze dynamische energiecontracten pagina welke dynamische leverancier voor jou het goedkoopst is.

Contracten vergelijken

Alle drie deze contractvormen kun je vergelijken in onze vergelijker. Wil je meer informatie? Bekijk dan de uitleg over alle soorten energiecontracten.

Ik heb stadsverwarming of maak gebruik van een warmtenet

Als je woning is aangesloten op stadsverwarming of een warmtenet, dan kun je alleen overstappen van stroomleverancier. Voor warmte ben je afhankelijk van de monopolie leverancier die eigenaar is van de warmtevoorziening. Je hoeft dus enkel de stroomprijs te vergelijken en de leverancier te kiezen die aan jouw voorkeuren voldoet!

Tip: In onze vergelijker kun je aangeven dat je alleen stroom wilt vergelijken, wel zo makkelijk!

Ik heb zonnepanelen en wek meer op dan ik verbruik

Als je zonnepanelen hebt en meer opwekt dan dat je verbruikt, dan is het verstandig om niet alleen naar de energietarieven te kijken maar ook naar de saldeerwijze en de hoogte van de terugleververgoeding. De regelgeving voor salderen is op verschillende manieren de interpreteren, zo blijkt. Waar de ene leverancier jaarlijks saldeert, doet de ander dat maandelijks. De toezichthouder (Autoriteit Consument & Markt) en leveranciers zijn in gesprek om hier duidelijkheid over te krijgen. Wanneer je leverancier jaarlijks saldeert is dit gunstiger. In de winter wek je namelijk weinig stroom op en moet je dus stroom inkopen bij de leverancier, terwijl je in de zomer veel opwekt en je dus waarschijnlijk stroom teruglevert in ruil voor een vergoeding. Hoe hoger de terugleververgoeding, hoe meer je teruggeleverde stroom oplevert. In onze vergelijker houden we rekening met zowel de tarieven van leveranciers, als de hoogte van de terugleververgoedingen. Vul daarom je verbruik en opwekking in om de beste deal te vinden.

Ik heb een hoog stroomverbruik en gebruik geen of weinig gas

Wanneer je stroomverbruik hoger dan gemiddeld is, bijvoorbeeld door het gebruik van een warmtepomp of elektrische auto, loont het om goed te kijken naar de stroomprijzen. Deze kosten zullen namelijk voor een groot deel de hoogte van je energierekening bepalen. In onze vergelijker kun je gemakkelijk je verbruik invullen en leveranciers vergelijken, ook als je alleen stroom nodig hebt.

Ik kan mijn energierekening niet meer betalen, wat nu?

We zien dat de vaste lasten voor veel mensen steeds hoger worden. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is. Heb je door de gestegen kosten problemen met het betalen van je energierekening? Of heb je een betalingsachterstand? Bekijk dan onze informatiepagina over wat je kunt doen als je je energierekening niet meer kunt betalen. Ook lees je daar welke maatregelen de overheid heeft genomen om de hoge energierekening te compenseren.

Mijn verbruik ligt onder het prijsplafond voor energie

Wanneer je verbruik onder het prijsplafond voor energie ligt ben je goed bezig! Je verbruikt minder dan een gemiddeld huishouden in Nederland. Het prijsplafond is vastgesteld op 2900 kWh en 1200 m3. Maar ook wanneer je minder verbruikt dan het prijsplafond kan overstappen handig zijn voor jou. Er zijn nu al contracten beschikbaar met tarieven onder het prijsplafond. Je kunt dus direct besparen op je energiekosten.

Bovendien weet je nooit van te voren wat je precies gaat verbruiken. Mocht je een elektrische auto gaan rijden, een extra persoon in huis krijgen of gaan verhuizen. Dan kan jouw situatie snel veranderen en je verbruik ook. Het kan dus voorkomen dat je dan wél boven het prijsplafond uitkomt.  Tot slot ben je nog steeds verbonden aan een leverancier. Deze leverancier hanteert wanneer het prijsplafond stopt, per 1 jan 2024, het tarief wat in jouw contract staat. Je weet tegen die tijd niet wat de tarieven en mogelijkheden zijn voor contracten.

Mijn verbruik ligt boven het prijsplafond voor energie

Als je jaarlijkse energieverbruik boven het prijsplafond ligt dan is het sterk aan te raden om een vergelijking te maken. Je kunt mogelijk een hoop geld besparen door over te stappen naar een leverancier met goedkopere tarieven. In onze vergelijker kun je aanvinken of je wilt rekenen met of zonder de tarieven van het prijsplafond. Zo krijg je een realistisch beeld van je toekomstige energiekosten.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Energiejournaal

In het Energiejournaal geeft energie-expert Tom uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt. Zo bespreekt hij belangrijke ontwikkelingen en geeft hij advies over wat je nu het beste zou kunnen doen. Bekijk hiernaast het nieuwste Energiejournaal!

Heb je een vraag aan Tom of opmerking over het journaal? Laat het weten in een comment onder de video op YouTube. Wil je automatisch een seintje krijgen als er een nieuw Energiejournaal live staat? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

   

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein.

Ontwikkelingen op de energiemarkt

Op de energiemarkt heeft lange tijd onrust geheerst waardoor de prijzen tot recordhoogtes stegen. Dit was een gevolg van meer vraag en minder aanbod in de markt en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Gelukkig is de rust nu weer teruggekeerd. Door de milde winter zijn onze gasvoorraden nog een stuk voller dan verwacht. Hierdoor is er geen paniek meer en hoeven we ook niet meer zoveel gas in te kopen voor de volgende winter. Bovendien zijn er nu meer mogelijkheden om gas te importeren dan afgelopen jaar. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de gasprijs op de groothandelsmarkt met ruim 80% gedaald is. Ook de tarieven voor consumenten laten flinke dalingen zien, tot het niveau van voor de oorlog. Daardoor zijn er al meerdere contracten met tarieven onder het prijsplafond beschikbaar. Tot slot is ook het aanbod van vaste energiecontracten flink toegenomen. Tijd om te vergelijken dus!

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.