Schade-inzittendenverzekering

Bij een ongeluk kunnen persoonlijke spullen in de auto beschadigd worden. Er zijn meestal ook vervelende gevolgen voor de thuis- en werksituatie. De schade-inzittendenverzekering vergoedt de aantoonbare schade van de bestuurder en passagiers als gevolg van een ongeluk, tot een maximum bedrag.

Dekking inzittendenverzekering

Veel autoverzekeraars bieden een schade-inzittendenverzekering aan. Deze aanvullende verzekering vergoedt kostenposten als zaakschade, inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten en uitvaartkosten. De meeste verzekeringen vergoeden de daadwerkelijk geleden schade tot maximaal 1 miljoen.

Schade door eigen schuld

Schade aan de inzittenden wordt meestal gedekt door de WA-verzekering van jezelf of van de tegenpartij, afhankelijk van wie er schuld heeft. Je eigen schade is echter niet gedekt als jij de schuldige partij bent (medische kosten zijn meestal wel vergoed met je zorgverzekering). In dat geval kan je terugvallen op de schade-inzittendenverzekering. Schade aan je bagage kan dan toch vergoed worden. Je sluit een schade-inzittendenverzekering dus niet alleen voor je passagiers af, maar vooral voor jezelf.

Autoverzekering vergelijken

Als onduidelijk is wie schuld heeft

Een andere situatie waarbij je profijt kan hebben van je schade-inzittendenverzekering is als de schuldvraag niet helemaal duidelijk is. De aansprakelijkheid van de bestuurder of tegenpartij kan dan niet worden vastgesteld waardoor de schade niet verhaalbaar is. Geen enkele WA-verzekering keert dan uit. Dan kan je teruggevallen op de schade-inzittendendekking bij je eigenautoverzekering.

Overmacht

Ook bij situaties van overmacht is de schuldvraag onduidelijk. Er komt bijvoorbeeld vanuit het niets een baksteen door de ruit. In dat geval is de schade niet op een tegenpartij te verhalen en vergoedt de schade-inzittendenverzekering schade van de passagiers en bestuurder.

De goedkoopste autoverzekering

Een schade-inzittendenverzekering is een aanvulling op de basisdekking van je autoverzekering. Er zijn 3 basisdekkingen zijn mogelijk: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. Een goedkope autoverzekering kan een prima keuze zijn. Bij Overstappen.nl vergelijk je eenvoudig autoverzekeraars op prijs!