Automaat rijden
De automaat wordt steeds populairder. Zo is op dit moment ongeveer 35% van de auto’s op de Nederlandse markt voorzien van een automatische versnellingsbak. Wat houdt het rijden in een automaat eigenlijk in en wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is een automaat?
Een automaat maakt gebruik van een automatische versnellingsbak, ofwel een type transmissie dat automatisch schakelt tussen versnellingen. Als bestuurder van een automaat hoef je dus geen koppeling en standaard versnellingspook te bedienen, waardoor je je volledig kunt focussen op het verkeer.
Eerste keer automaat rijden
Stap je voor de eerste keer in een automaat? Geen zorgen. Met de nodige voorbereiding is automaat rijden goed te doen. Bestudeer de verschillende standen op de versnellingspook en overweeg een paar rondjes te rijden door een rustige buurt voordat je de drukte in duikt.
Een automaat heeft twee pedalen; een rem- en een gaspedaal. Beide pedalen kun je bedienen met je rechtervoet.
Standaard vind je op de versnellingspook de volgende standen:
- N (neutraal)
- P (park)
- R (reverse)
- D (drive)
Daarnaast hebben sommige versnellingspoken ook de standen 1, 2 en 3. Deze bieden extra controle bij specifieke rijomstandigheden, zoals steile hellingen of zwaar beladen voertuigen. Op stand 1 blijft de auto beperkt tot de eerste versnelling, op stand 2 wisselt deze tussen de eerste twee versnellingen en op stand 3 tussen de eerste 3 versnellingen.
Het is even wennen, maar de meeste mensen hebben het automaat rijden snel onder de knie.
Is automaat rijden moeilijk?
Vergeleken met het rijden in een handgeschakelde auto wordt het rijden in een automaat vaak als relatief makkelijk ervaren. Je hebt immers een handeling minder om aandacht aan te besteden. Je kunt hierdoor beide handen aan het stuur houden en gebruikt alleen je rechtervoet. Dit maakt het voor veel mensen een ontspannen manier van rijden.
Voor- en nadelen automaat rijden
Twijfel je of automaat rijden iets voor jou is? Neem dan de volgende voor- en nadelen in overweging:
Voordelen
- Gebruiksgemak: automatische auto’s zijn eenvoudiger te bedienen, omdat je niet handmatig hoeft te schakelen. Dit maakt het rijden minder vermoeiend, vooral in stadsverkeer en files.
- Comfort: automatische auto’s bieden een comfortabele rijervaring, vooral tijdens lange ritten. De auto schakelt soepel en automatisch, wat zorgt voor prettige ritjes.
- Veiligheid: omdat je bij een automaat beide handen aan het stuur kunt houden, verbeter je de controle over de auto en verhoog je de veiligheid.
Nadelen
- Kosten: automatische auto’s zijn vaak iets duurder in aanschaf en onderhoud. De complexiteit van de automatische versnellingsbak kan leiden tot hogere onderhoudskosten.
- Brandstofverbruik: sommige oudere automaten zijn iets minder zuinig dan handgeschakelde auto’s. Dit hangt echter af van het merk en type van de auto. Sommige nieuwere automaten zijn zelfs zuiniger dan de handgeschakelde variant.
- Beperkte controle: sommige bestuurders missen de directe controle over de versnellingen die een handgeschakelde auto biedt, vooral in sportieve rijomstandigheden. Dit kan de rijervaring voor sommige mensen minder aantrekkelijk maken.
Hoe werkt een automatische versnellingsbak?
Een automatische versnellingsbak bestaat uit een complex systeem van tandwielen, koppelingen en vloeistoffen die automatisch schakelen tussen versnellingen mogelijk maken. De bak detecteert de snelheid en belasting van de motor en kiest op basis daarvan automatisch de juiste versnelling.
Verschillen met een handgeschakelde auto
Wat zijn dan precies de verschillen tussen een automatische versnellingsbak en een versnellingsbak van een handgeschakelde auto? Een automatische versnellingsbak schakelt zelf tussen versnellingen op basis van de snelheid en belasting van de motor. Dit systeem maakt gebruik van een koppelomvormer om de versnellingen automatisch te selecteren.
Een handgeschakelde versnellingsbak heeft deze koppelomvormer niet, waardoor de bestuurder zelf moet schakelen met behulp van een koppelingspedaal en een versnellingspook. Dit kost wat extra moeite, maar zorgt wel voor meer controle tijdens het rijden.
Rijbewijs voor een automaat
Wist je dat er in Nederland een speciaal rijbewijs bestaat waarmee je alleen in een automaat mag rijden? Dit rijbewijs (bekend als code 78) is bedoeld voor bestuurders die hun examen hebben afgelegd in een auto met een automatische versnellingsbak. Afrijden in een automaat is makkelijker, waardoor er vaak minder lessen nodig zijn.
Heb je een rijbewijs afgelegd in een schakelauto? Dan mag je ook in een automaat rijden.
Overige tips rijden in een automaat
Omdat een automaat net wat anders in elkaar zit dan een handgeschakelde auto, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Dit zijn onze tips voor het rijden in een automaat:
- Houd het rempedaal altijd ingedrukt wanneer je stil wilt blijven staan. Doe je dit niet, dan rijd je auto direct (langzaam) weg.
- Zet je auto niet in de P-stand wanneer je nog rijdt. Dit kan de transmissie beschadigen.
- Schakel altijd naar de P-stand wanneer je geparkeerd staat. Zo voorkom je dat de auto per ongeluk verder rolt. Voor optimale veiligheid, zet je je auto op de handrem.
- Ben je op pad en heb je de juiste snelheid bereikt? Laat het gaspedaal dan een klein stukje opkomen, zodat de auto naar de volgende versnelling schakelt. Rijden in een hogere versnelling is namelijk beter voor het milieu.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar een goede autoverzekering voor je automaat? Bij Overstappen.nl helpen we je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.