WA-autoverzekering

Je moet als autobezitter WA-verzekerd zijn voor schade die je met de auto aanricht bij anderen. Hoewel het logisch lijkt dat een WA-autoverzekering vrij standaard is, zijn er grote verschillen tussen autoverzekeringen. Bij Overstappen.nl kun je eenvoudig WA-verzekeringen vergelijken.

Schade bij derden gedekt

Een Wettelijke Aansprakelijkheids(WA)-autoverzekering vergoedt schade die je met de auto veroorzaakt aan personen, voertuigen, goederen en objecten. Ook als je een ander in je auto laat rijden, wordt de schade meestal vergoed. Een autoverzekering met beperkt of volledig casco dekt ook schade aan je eigen auto. Auto´s ouder dan 8 jaar worden meestal alleen WA-verzekerd. Omdat de dagwaarde dan al sterk is afgenomen, is de kans groter dat de auto (economisch of technisch) total loss gaat. Meer autoverzekeringtips ».

Hoe werkt een WA-verzekering?

Vul bij schade onmiddellijk met de tegenpartij het schadeformulier in. Vervolgens bepalen de autoverzekeraars zelf welke partij voor welk deel van de schade aansprakelijk is. Heeft alleen je eigen auto schade en heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan moet je de schade verhalen op de autoverzekeraar van de tegenpartij. Dit kan lastig zijn bij een onduidelijke schuldvraag. Vraag dan je rechtsbijstandverzekeraar om hulp. Je kunt rechtsbijstand ook meeverzekeren op je autoverzekering.

Premieberekening WA-autoverzekering

Veel verzekeraars nemen het gewicht van de auto als grondslag voor de premie van de WA-dekking. Het gaat om het gewicht zoals is vermeld op het kentekenbewijs. Hoe zwaarder de auto, hoe meer premie je betaalt. Als je een zwaardere auto rijdt kun je bij een botsing veel meer schade aanrichten bij de tegenpartij dan wanneer je in een lichte auto rijdt. Andere zaken die meetellen zijn: leeftijd, aantal te rijden kilometers, schadevrije jaren.

No-claimkorting

Rijd je zonder schade? Dan beloont de autoverzekeraar je jaarlijks met een steeds hogere no-claimkorting. Veroorzaak je toch een keer schade aan een andere auto? Dan val je terug in je schadevrije jaren. De no-claimkorting wordt hierdoor lager. In sommige gevallen is het daarom voordeliger om de reparatie van de tegenpartij zelf te betalen in plaats van te claimen bij je WA-verzekering.

De goedkoopste WA-autoverzekering vinden

Ben je op zoek naar een goedkope WA verzekering voor je auto? Als je je gegevens invult in onze vergelijker kun je direct zien welke WA-autoverzekering het goedkoopste voor jou is. Het is zonde om onnodig te veel te betalen elke maand. Je kan jaarlijks tot € 200 besparen door over te stappen.

WA-verzekeringen vergelijken

Overstappen van autoverzekering loont. De premies van WA-verzekeringen voor een auto verschillen sterk. Op Overstappen.nl staan de beste en goedkoopste autoverzekeringen. Je vergelijkt bij ons razendsnel 95% van alle verzekeringen in Nederland.