Caravanverzekering | Overstappen.nl

Caravanverzekering

Caravan, vouwwagen of stacaravan verzekeren? Dan heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Denk aan brand, kortsluiting, hagelschade en meer. Welke opties kun je kiezen en hoe zit het met tweedehands caravans? Lees snel verder voor alles over de caravanverzekering.

Basisverzekering caravan

Met een basis-caravanverzekering ben je beschermd tegen verschillende risico’s. Iedere verzekeraar deelt de basisdekking iets anders in, maar vaak valt de volgende schade onder een standaard caravanverzekering:

 • Brand: schade door brand aan de caravan en inboedel.
 • Ontploffing: schade door explosies, door bijvoorbeeld een gaslek.
 • Kortsluiting: schade door kortsluiting in de elektrische installaties van de caravan.
 • Diefstal: diefstal van de caravan op basis van de verzekerde waarde.
 • Inbraak: schade en verlies door inbraak.

Daarnaast worden ook kosten voor noodhulpverlening door veel caravanverzekeraars gedekt. Denk bijvoorbeeld aan opruimen, bewaken en transporteren na een incident. De exacte dekking verschilt per verzekeraar, dus lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door voordat je een caravanverzekering afsluit.

Voorbeeld

Stel, je caravan staat geparkeerd op de camping en er breekt brand uit door een kortsluiting in het elektriciteitsnetwerk. Je caravan loopt hierdoor schade op. Zonder verzekering draai je zelf op voor de reparatiekosten. Heb je echter een caravanverzekering met de juiste dekking? Dan betaalt je verzekering de reparatiekosten.

Aanvullende caravanverzekeringen

Naast een basisverzekering, bieden de meeste caravanverzekeraars ook verschillende aanvullende verzekeringen aan. Interesse in een aanvullende caravanverzekering? Bij veel verzekeraar heb je de volgende opties:

 • Rechtsbijstand: juridische hulp bij conflicten die te maken hebben met je caravan.
 • Voortent/luifel: een vergoeding van schade aan de voortent of luifel van je caravan.
 • Inventaris: dekking voor schade aan de inboedel van je caravan, zoals meubels, apparatuur en persoonlijke bezittingen.
 • Accessoires: bescherming voor extra’s die je aan je caravan hebt toegevoegd, zoals fietsenrekken, satellietschotels en zonnepanelen.

Is een caravanverzekering wel echt nodig?

Of een caravanverzekering nodig is, hangt af van de waarde van je caravan. Voor een kleinere, tweedehands caravan van een paar duizend euro weegt de mogelijke schadevergoeding wellicht niet op tegen de maandelijkse premie. Heb je juist een nieuwe of duurdere caravan? Dan is een goede verzekering zeker de moeite waard.

Kijk daarnaast eens naar de dekking van je autoverzekering en je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP):

 • Gekoppeld aan de auto: wanneer je caravan aan de auto is gekoppeld en je veroorzaakt schade aan anderen, dekt je WA-autoverzekering deze schade. Dit kan echter ten koste gaan van je no-claimkorting en schadevrije jaren.
 • Niet gekoppeld aan de auto: is de caravan niet gekoppeld aan de auto, dan valt schade die je aan anderen toebrengt meestal onder je AVP. Controleer de polisvoorwaarden om te dubbelchecken of dit ook in jouw geval zo is.
 • Schade aan de caravan zelf: schade aan de caravan zelf is niet gedekt door je auto- of aansprakelijkheidsverzekering. Voor duurdere caravans is het dus aan te raden om hiervoor een caravanverzekering af te sluiten.

Tweedehands caravan verzekeren

Heb je een tweedehands caravan gekocht? Ook deze kun je gewoon verzekeren. De meeste verzekeraars maken geen verschil tussen nieuwe en tweedehands caravans. Wel moet je ook bij een tweedehands caravan een bewijs van aankoop kunnen aanleveren. Op basis hiervan berekent de verzekeraar je premie en wordt bepaald welk bedrag je vergoed krijgt bij eventuele schade of diefstal.

Bij sommige verzekeraars krijg je de eerste drie jaar na aanschaf het volledige aankoopbedrag terug bij diefstal of total loss. Daarna wordt doorgaans de dagwaarde vergoed- ofwel de huidige marktwaarde van je caravan, rekening houdend met afschrijving.

Vouwwagen verzekeren

De meeste caravanverzekeraars verzekeren ook vouwwagens met een dekking vergelijkbaar aan die van de caravan. De risico’s die caravans lopen zijn namelijk vergelijkbaar met die van een vouwwagen.

Vouwwagenverzekeringen dekken net als caravanverzekeringen onder meer schade door brand, ontploffing, diefstal en inbraak. Ook noodhulpverlening is doorgaans een optie en verschillende aanvullende verzekeringen maken het mogelijk om de dekking compleet te maken.

Stacaravan verzekeren

Heb je een stacaravan? Dan kan het zijn dat je een andere verzekering nodig hebt dan je voor een gewone caravan zou afsluiten. Door sommige verzekeraars wordt een stacaravan namelijk als een vaste (vakantie)woning gezien, en daar heb je een opstal- en inboedelverzekering voor nodig.

Vergelijk de verschillende stacaravanverzekeringen op zowel dekking als premie en beoordeling welke voor jou de beste optie is.

Hagelschade

Een hagelbui kan vervelende gevolgen hebben voor het dak van een caravan. Vooral oudere modellen, die nog niet zijn voorzien van een hagelbestendig dak, kunnen na een hagelbui vol met deuken zitten.

Wist je dat niet iedere basis-caravanverzekering hagelschade dekt? Bij sommige verzekeraars moet je deze dekking zelf toevoegen, als aanvullende verzekering. Hou hier rekening mee als je met je caravan slecht weer trotseert en graag volledig beschermd wilt zijn.

Tips voor het kiezen van een caravanverzekering

Heb je besloten om een caravanverzekering af te sluiten? Met deze tips kies je de beste verzekering voor jouw situatie:

 • Vergelijk verzekeraars: neem de tijd om verschillende verzekeringen te vergelijken. Let op de dekking, uitsluitingen en premies. Elke verzekeraar biedt andere voorwaarden en prijzen, dus een vergelijking kan je veel geld en zorgen besparen.
 • Let op de basisdekking: kies een basisverzekering die belangrijke zaken dekt zoals brand, diefstal en inbraak. Controleer ook of noodhulpverlening (denk aan opruimen en transporteren na een incident) is inbegrepen.
 • Overweeg aanvullende dekkingen: afhankelijk van je gebruik en behoeften, kunnen aanvullende dekkingen zoals een inventaris-, rechtsbijstands- en accessoireverzekering handig zijn.
 • Controleer de dekking in het buitenland: als je van plan bent om met je caravan naar het buitenland te reizen, zorg er dan voor dat je verzekering schade in het buitenland dekt. Sommige verzekeringen bieden beperkte dekking buiten Nederland.
 • Eigen risico: kijk goed naar het eigen risico van de verzekering. Een hoger eigen risico kan de premie verlagen, maar betekent wel dat je bij schade zelf een rekening krijgt.
 • Beveiligingseisen: sommige verzekeraars stellen eisen aan de beveiliging van je caravan. Let hier goed op en zorg dat je aan alle eisen voldoet om problemen bij een schadeclaim te voorkomen.

Tip! Bij Overstappen.nl vergelijken we nog geen caravanverzekeringen, maar wel autoverzekeringen. Op zoek naar de voordeligste verzekering voor de auto die jouw caravan naar de mooiste plekken vervoert? Vul dan onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 09-07-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Hoewel een caravanverzekering in Nederland niet wettelijk verplicht is, is het wel verstandig om er één af te sluiten. Een caravanverzekering biedt dekking voor schade door bijvoorbeeld brand, diefstal, inbraak en ongevallen. Zonder verzekering draai je zelf op voor deze kosten, wat flink in de papieren kan lopen. Een caravanverzekering biedt financiële zekerheid en gemoedsrust tijdens je reizen.

De kosten van een caravanverzekering variëren afhankelijk van factoren zoals het type caravan, de waarde, het bouwjaar en de gekozen dekking. Gemiddeld liggen de premies zo tussen de €100,- en €800,- per jaar.

Nee, een caravanverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht. Wel moet de auto waaraan de caravan gekoppeld is natuurlijk verzekerd zijn. Breng je per ongeluk schade toe aan iemand anders of aan andermans eigendommen terwijl de caravan aan je auto gekoppeld is? Dan dekt je WA-verzekering de schade. Is je caravan van de auto losgekoppeld? Dan valt eventuele schade aan anderen onder je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

In Nederland heb je geen extra groene kaart nodig voor je caravan. De caravan is WA-meeverzekerd met je WA-verzekering. Ga je op vakantie in Duitsland, Polen of Spanje, heeft je caravan een eigen kenteken en is deze zwaarder dan 750 kilo? Dan heb je een groene kaart voor je auto én voor je caravan nodig.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!