Dekking autoverzekering


Over het algemeen bieden autoverzekeraars drie basisdekkingen aan. Wil je met je auto de weg op? Dan is een WA-verzekering verplicht. Voor nieuwere auto’s kun je dit aanvullen met beperkt casco. Helemaal goed verzekerd de weg op? Ga dan voor volledig casco, ook wel allrisk genoemd. Hoe vollediger je verzekerd bent, hoe meer schades vergoed worden.

Welke dekking past bij jou?

ideale dekking voor je autoverzekering

Dekkingen vergelijken

Meer informatie nodig? Lees rustig even verder. Hieronder zie je precies wat per verzekering gedekt is. Of bekijk onze andere autoverzekeringtips. Ben je er al uit? Duik dan onze vergelijker in en zie meteen wat voor jou de goedkoopste autoverzekering is.

Autoverzekeringen vergelijken >

Terug naar boven >>


Dekking WA autoverzekering

dekking wa-verzekering
Als iemand bij jou schade veroorzaakt met zijn auto, wil je natuurlijk niet met de kosten blijven zitten. Andersom is dat net zo. Daarom is iedere autobezitter in Nederland verplicht minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee is schade bij anderen gedekt.

Schade aan eigen auto niet gedekt

Bij een WA-verzekering vergoedt de verzekeraar schade die je met je auto veroorzaakt bij personen, voertuigen, goederen en objecten. Ook als je een ander in je auto laat rijden, wordt de schade meestal vergoed en aanhangers zijn automatisch meeverzekerd. Daar houdt de dekking van een WA-verzekering wel zo’n beetje op. Schade aan je eigen voertuig is bij een WA-verzekering niet gedekt.

Wanneer kies je voor een WA-verzekering?

Is je auto ouder dan 8 jaar? Dan is een WA-verzekering waarschijnlijk de beste oplossing. De dagwaarde is dan namelijk meestal niet hoog genoeg om schade aan je eigen auto mee te verzekeren. Is de dagwaarde van je auto toch nog bijzonder hoog of kun je geen dag zonder auto? Dan is beperkt of volledig casco alsnog een optie.

Hoe werkt een WA-verzekering?

Hoe veilig je ook rijdt, schade is niet altijd te voorkomen. Vul in dat geval onmiddellijk met de tegenpartij het schadeformulier in. Stuur het ingevulde formulier daarna naar de verzekeraars. Zij bekijken welke partij voor welk deel van de schade aansprakelijk is. Als niet duidelijk is wie de schuld draagt, is het handig je rechtsbijstandsverzekering in te schakelen.

Premieberekening WA-autoverzekering

Met een Land Rover kun je natuurlijk een stuk meer schade aanrichten dan met een Volkswagen UP. Het gewicht van je auto op het kentekenbewijs bepaalt dan ook grotendeels de hoogte van je premie. Daarnaast telt natuurlijk de leeftijd mee, alsook het aantal kilometers dat je er jaarlijks mee rijdt en het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

De goedkoopste WA-autoverzekering vinden

Ben je op zoek naar een goedkope WA-verzekering voor je auto? Vul je gegevens in en je ziet direct welke WA-autoverzekering het goedkoopste voor jou is. De premies van WA-verzekeringen voor een auto verschillen sterk. Het is zonde om elke maand onnodig te veel te betalen. Je kunt jaarlijks wel €200 besparen door over te stappen.

WA-verzekeringen vergelijken >

Terug naar boven >>


Dekking WA + beperkt casco autoverzekering

dekking beperkt casco
Er is niet altijd iemand aansprakelijk te stellen voor schade aan je voertuig. Wil je naast schade aan anderen ook schade aan je eigen auto door overmacht verzekeren? Kies dan voor beperkt casco. Hiermee zijn veel voorkomende schades buiten je eigen schuld en die van anderen om gedekt. Het gaat dan om schade door brand, diefstal, storm, hagel, een botsing met dieren en ruitschade.

Schade door brand

Schade door brand verhalen op iemand anders kan vaak lastig zijn. Daarom dekt je verzekeraar bij beperkt casco dit hoe dan ook. De verzekeraar regelt vervangend vervoer en zorgt voor afhandeling van de schade door reparatie of een uitkering van de dagwaarde. Ook in het buitenland.

Schade door diefstal

Is je auto gestolen? Doe meteen aangifte! Neem vervolgens contact op met je autoverzekeraar. Zij zorgen voor vervangend vervoer en zorgen, als je auto na 30 dagen nog niet terecht is, voor een vergoeding. Bij beperkt casco is dit meestal gelijk aan de dagwaarde van je auto.

Botsing met een dier

Als je onverhoopt een loslopend dier aanrijdt, bel je natuurlijk eerst even de dierenambulance. Eventuele schade aan je auto kun je met beperkt casco verhalen bij je autoverzekeraar. Betreft het een aanrijding met een huisdier? Dan is de eigenaar aansprakelijk. Mits je natuurlijk niet opzettelijk tegen het beestje bent opgereden.

Ruitschade

Als je reparateurs moet geloven komt ruitschade heel vaak voor en is onmiddellijke reparatie van groot belang. In de praktijk valt dit vaak wel mee. Toch is het handig dat je bij beperkt casco de schade kunt verhalen. Of het nu een klein sterretje, een barst of een complete versplintering betreft.

Schade door storm en hagel

We weten allemaal dat het weer in Nederland onstuimig kan zijn. Of er nu putjes in je dak zitten na een fikse hagelbui, of een boom je auto heeft verpulverd, met beperkt casco krijg je de schade vergoed.

Wanneer kiezen voor beperkt casco?

Wij raden WA met beperkt casco aan voor auto’s van 4 tot 8 jaar oud. Is de dagwaarde van je auto bijzonder hoog of betaal je nog een lening af voor je auto? Dan is een allrisk verzekering waarschijnlijk een betere optie.

De goedkoopste cascoverzekeringen vinden

Ga je voor beperkt casco en zoek je de goedkoopste autoverzekering? In onze vergelijker laat je precies zien waar je terecht kunt. Vul je gegevens in en binnen 5 minuten bespaar je tot wel €200 per jaar.

Cascoverzekering vergelijken >

Terug naar boven >>


Dekking allrisk autoverzekering

dekking allrisk verzekering
Rijd je sinds kort rond in een gloednieuwe bolide? Dan is een WA-verzekering met volledig casco de beste optie. In de volksmond wordt vaak gesproken over een allrisk verzekering. En zo is het: alle risico’s zijn wel zo’n beetje afgedekt met deze verzekering. Zelfs als je zelf schade aan je auto toebrengt, wordt dit gewoon vergoed.

Schades aan je eigen auto zijn gedekt

Een allrisk verzekering dekt alles wat een WA-verzekering met beperkt casco ook dekt, plus een beetje extra. De verzekering dekt namelijk ook schade die je zelf veroorzaakt. Denk hierbij aan schade door een eenzijdige aanrijding, slippen en te water raken. Ook schade door vandalisme is gedekt.

Vergoeding bij volledig casco

Een allrisk verzekering betaalt zich vooral uit bij schade door eigen schuld, maar zeker ook in bij total loss. In het eerste jaar krijg je in dat geval meestal de nieuwwaarde uitgekeerd. Daarna verschilt het per autoverzekeraar. Sommigen blijven de nieuwwaarde maar liefst 2 of 3 jaar vergoeden. Anderen kennen een afschrijvingsregeling. In alle andere gevallen vergoeden ze de dagwaarde.

Wanneer kiezen voor allrisk?

Als je auto jonger is dan 4 jaar kun je sowieso het beste voor een allrisk verzekering gaan. Omdat allrisk verzekeringen een hogere dekking bieden dan andere verzekeringen kun je een duurdere auto ook beter langer volledig verzekerd houden. In geval van een nog lopende financiering is dit ook verstandig. Dan weet je zeker dat je nooit minder uitbetaald krijgt dan je auto daadwerkelijk waard is en blijf je niet met een lening zonder onderpand zitten.

Autoverzekeringen met volledig casco vergelijken

Een allrisk verzekering is een dure aangelegenheid. Juist daarom is het verstandig autoverzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Zo ben je verzekerd van de beste dekking voor de laagste prijs.

Allrisk verzekeringen vergelijken >

Terug naar boven >>


Dekking aanvullende verzekeringen

Met een basisdekking is eigenlijk vooral schade aan of door je voertuig verzekerd. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen waarmee ook aanverwante zaken gedekt zijn. Denk daarbij aan schade aan personen en eigendommen, juridische kosten en een no-claimbescherming.

Aanvullende inzittendenverzekeringen

Medepassagiers kunnen bij schade door ongevallen aanspraak doen op de WA-verzekering van de schuldige. Als bestuurder zijn jij en je eigendommen alleen verzekerd als je zelf geen schuld draagt. Ook bij overmacht of onduidelijkheid over schuld kan het verhalen van deze schade moeilijk zijn. Met een aanvullende inzittendenverzekering weet je zeker dat jij, je passagiers en alle eigendommen in de auto altijd verzekerd zijn. Er zijn twee verschillende inzittendenverzekeringen.

Ongevallen-inzittendenverzekering

Dit is een voordelige, maar beperkte optie. Na een ongeval zijn jij en je medepassagiers verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. De vergoeding is meestal een vast bedrag. Dit ligt lager dan bij een schadeverzekering inzittenden.

Schadeverzekering inzittenden

Hierbij zijn niet alleen jij en je passagiers verzekerd bij een ongeval, maar ook bezittingen die in de auto aanwezig zijn. Daarnaast wordt bij deze verzekering een bedrag voor de daadwerkelijk geleden schade uitgekeerd. Zelfs als je zelf schuldig bent aan het ongeval.

 

Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen

Niet iedereen is even welwillend als het op een schuldvraag aankomt. Daarom wil er wel eens een juridisch geschil ontstaan na een aanrijding. Juridische kosten kunnen hoog oplopen. Daarom is een rechtsbijstandverzekering absoluut geen overbodige luxe. Heb je elders al een rechtsbijstandverzekering? Kijk dan even goed of deze juridische kosten niet al gedekt zijn. Dubbel verzekerd zijn is natuurlijk zonde!

Verhaalsrechtsbijstand-verzekering

Een hele mond vol, maar eigenlijk heel simpel. Met deze verzekering krijg je juridische hulp bij het verhalen van letsel- en autoschade. Je krijgt hulp bij het bewijzen van jouw onschuld en/of de schuld van een ander.

Rechtsbijstand voor motorvoertuigen

Deze verzekering biedt juridische hulp bij verschillende conflicten. Niet alleen bij een ongeval, maar ook bij conflicten met justitie over verkeersovertredingen en met je garage over reparatiekosten, wordt je geholpen.

No-claimbeschermer

Het blijft een grote ergernis bij autoverzekeringen: de no-claimkorting. Elke schadeclaim leidt onvermijdelijk tot een hogere premie. Dit maakt de afweging tussen claimen en zelf betalen vaak lastig. Met de no-claimbeschermer kun je één keer per jaar schade claimen zonder daarna terug te vallen naar een hoge premie. Let wel: dit geldt alleen zolang je bij dezelfde verzekeraar blijft. Je schadevrije jaren gaan gewoon omlaag. Zo is een no-claimbeschermer ook een middel voor de verzekeraar om je in huis te houden.

Wanneer een aanvullende verzekering?

Waar de keuze voor een basisdekking vooral afhankelijk is van je voertuig, is de keuze voor aanvullende verzekeringen vooral aan jou. Je kunt bijvoorbeeld wel rekening houden met je eigen rijgedrag en de wegen waar je gebruikelijk op rijdt. Kijk vooral altijd goed uit voor dubbel verzekeren!.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Bij Overstappen.nl vergelijk je basisdekkingen van autoverzekeraars. Tijdens je aanvraag kun je kiezen uit verschillende aanvullende verzekeringen.

Autoverzekeringen vergelijken >

Terug naar boven >>

Zojuist overgestapt

  • 21 november, 11:06 Mevr. L. uit Hoorn nh is overgestapt.
  • 21 november, 11:03 Mevr. M. uit Amsterdam is overgestapt.
  • 21 november, 10:53 Dhr. van den H. uit Bodegraven is overgestapt.

Reviews Overstappen.nl

"Binnen 10 minuten overstappen"

Hanssie, 3 dagen geleden