Aanschafwaarderegeling

Wanneer je een autoverzekering afsluit krijg je altijd de vraag of je gebruik wilt maken van een aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling. Maar in welke situatie kun je het beste kiezen voor een bepaalde regeling? Wij leggen je de betekenis van de aanschafwaarderegeling uit en wat het verschil is met een nieuwwaarderegeling.

Autoverzekering met aanschafwaarderegeling

Voor elke autobezitter in Nederland is sowieso een WA-verzekering verplicht. Koop je een tweedehands auto, verdiep je dan ook meteen in de aanschafwaarderegeling. Deze kun je alleen afsluiten bij de dekkingen WA Beperkt Casco en All Risk, let hier dus goed op. Als je wagen gestolen wordt of als je deze total loss rijdt, dan vergoedt de verzekeraar met de aanschafwaarderegeling het totale bedrag waarvoor je de auto hebt gekocht. Zo kun je weer een gelijkwaardige auto aanschaffen. Ook accessoires die al in de auto zaten toen je hem kocht, tellen mee bij de aanschafwaarde. Een andere voorwaarde is dat je auto tussen de één en vijf jaar oud moet zijn. Meestal geldt de regeling tussen de één en drie jaar, maar dit verschilt per verzekeraar.

aanschafwaarderegeling

Aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling – Het verschil

Als je een autoverzekering afsluit, dan kom je ook de term “nieuwwaarderegeling” tegen. Koop je namelijk een geheel nieuwe auto, dan heb je geen mogelijkheid voor een aanschafwaarderegeling, maar kun je wel gebruikmaken van de nieuwwaarderegeling. Wordt je auto total loss verklaard, dan ontvang je met een nieuwwaarderegeling het gehele aankoopbedrag van je auto terug. Ook hier kunnen de voorwaarden die de verzekeraars hanteren verschillen. Zo berekent de ene verzekeraar de vergoeding aan de hand van de nieuwwaarde, terwijl een andere verzekeraar het juist baseert op basis van de aanschafwaarde. Lees de voorwaarden dus altijd goed door.

Aanschafwaarderegeling aan de hand van een voorbeeld

Wat houdt de aanschafwaarderegeling nu precies in? We lichten het toe met een voorbeeld.

Eline schaft een auto van drie jaar oud aan voor € 11.000,-. Het stormt hard buiten, maar voor het werk moet ze echt de weg op. Helaas verliest ze toch de macht over het stuur en rijdt tegen een boom. Ze mankeert zelf gelukkig niets, maar in de garage blijkt dat de wagen total loss is. Eline heeft al veel kilometers met haar auto gereden, waardoor deze nog maar € 6.000,- waard is. Echter heeft ze een aanschafwaarderegeling voor minstens anderhalf jaar bij haar autoverzekering afgesloten. Daarom krijgt zij het volledige aankoopbedrag (€ 11.000,-.) terug. Had Eline geen aanschafwaarderegeling gehad, dan had de verzekeraar alleen de dagwaarde van € 6.000,- uitgekeerd.

Welke voorwaarden hanteren de verzekeraars bij een aanschafwaarderegeling?

Bij steeds meer verzekeraars kun je terecht voor een aanschafwaarderegeling. De voorwaarden die vermeld staan op je polisblad, verschillen wel per verzekeraar. Zo kijkt de verzekeraar waar je een autoverzekering afsluit naar de:

  • Leeftijd van je auto;
  • Locatie waar je de wagen hebt gekocht;
  • Geldige periode van je aanschafwaarderegeling;
  • Maximale aanschafprijs.

Leeftijd van je auto

Het verschilt per verzekeraar welke maximale leeftijd een tweedehands auto mag hebben om in aanmerking te komen voor de aanschafwaarderegeling. Sommige verzekeraars hanteren de grens van maximaal vijf jaar en een aantal verzekeraars maakt het juist niet uit hoe oud je wagen is.

Locatie waar je de wagen hebt gekocht

Bij een aantal verzekeraars kom je alleen in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling als je je wagen hebt aangeschaft bij een BOVAG erkend bedrijf of een officiële merkdealer.

Geldige periode van je aanschafwaarderegeling

Als je kiest voor deze regeling, dan heeft deze een maximale geldigheidsperiode, die meestal één tot drie jaar beslaat. Heb je de regeling dus afgesloten voor één jaar, dan verloopt hij ook al na één jaar. Wordt je auto na dit jaar gestolen of total loss verklaard, dan ontvang je alleen nog de dagwaarde van je wagen in plaats van de aanschafprijs.

Maximale aanschafprijs

De ene verzekeraar kan een maximum bedrag hanteren waarbij de aanschafprijs van je auto niet hoger mag liggen dan een bepaald bedrag. Zit je boven dit bedrag, dan kom je niet in aanmerking voor de aanschafwaarderegeling. Er zijn ook een aantal verzekeraars die geen maximale aanschafprijs noemen in hun voorwaarden.

Autoverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering met aanschafwaarderegeling? Zet dan je gegevens in onze vergelijker en je ziet het overzicht met alle verzekeraars. Ook krijg je meteen advies over welke dekking het beste bij je past.