Auto schorsen

Op deze pagina lees je wat auto schorsen precies betekent, hoe je dit kunt doen en wat de kosten hiervan zijn. Ook leggen we uit wat het verschil is tussen het schorsen en opschorten van je autoverzekering.

Snel navigeren naar

Auto schorsen: wat betekent dit?

Wanneer je je auto tijdelijk niet wilt gebruiken, is het mogelijk om het kenteken te schorsen. Een schorsing bevrijdt je tijdelijk van bepaalde verplichtingen zoals het afsluiten van een verzekering, het betalen van motorrijtuigenbelasting en uitvoeren van een APK-keuring. Let op: met een geschorste auto mag je niet meer rijden op de openbare wegen. De schorsing is geldig voor één jaar en eindigt automatisch na deze periode, tenzij je de schorsing verlengt uiteraard.

Waar schors ik mijn kenteken?

Er zijn verschillende opties om je kenteken te schorsen. Zo kun je dit online regelen via de website van Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), bij een RDW-loket, keuringsstation of een kentekenloket bij specifieke PostNL-vestigingen.

Online via de RDW-website

Voor het schorsen van je kenteken via de RDW, houd je DigiD en tenaamstellingscode van het voertuig bij de hand. Na het invullen van de gevraagde informatie, betaal je via een van de online betaalmogelijkheden de kosten voor het schorsen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het voertuig en de duur van de schorsing. Na succesvolle betaling ontvang je een bevestiging van de schorsing met de einddatum van de schorsing. Je kenteken staat nu geregistreerd in het kentekenregister als geschorst. Vergeet niet dat een geschorst voertuig niet op de openbare weg mag staan. Zorg ervoor dat het voertuig op privéterrein staat gedurende de schorsingsperiode.

Schorsen bij een RDW-loket of keuringsstation

Het schorsen van een kenteken bij een RDW-loket of keuringsstation is heel eenvoudig. Ga naar een locatie bij jou in de buurt en neem je kentekenbewijs en identiteitsbewijs mee. Bij de balie geef je aan dat je het kenteken wilt schorsen en de medewerker helpt je met de procedure. Na controle van je documenten en betaling van de kosten (afhankelijk van het voertuig en de schorsingsduur), ontvang je direct een nieuw tenaamstellingsbewijs waarop de einddatum van de schorsing vermeld wordt.


Hoeveel kost een kenteken schorsen?

Hoeveel het kost je kenteken te schorsen bij hangt af van onder andere de leeftijd van je auto. Het ‘normale tarief’ geldt voor personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s onder de 3.500 kg en tot 15 jaar oud. Onder het ‘laag tarief’ vallen alle andere voertuigen, met uitzondering van brom- en snorfietsen die een speciaal tarief hebben. Wil je de schorsing verlengen? Dan betaal je ook het ‘laag tarief’.

Tarieven van RDW voor het schorsen van je auto

Soort schorsing Kosten
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (normaal tarief) €80,20
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (laag tarief) €26,50
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (normaal tarief) €106,70
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (laag tarief) €53,00
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (normaal tarief) €133,20
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (laag tarief) €79,50

Goed om te weten: Je krijgt geen geld terug als je de schorsing eerder stopzet.

Bron: RDW


Opheffen schorsing

Een schorsing is standaard geldig voor één jaar. Je kunt de schorsing ook vroegtijdig beëindigen zonder extra kosten. Wanneer je besluit de schorsing eerder op te schorten, houd dan rekening met het betalen van motorrijtuigenbelasting als de schorsing minder dan één maand heeft geduurd. Na het opheffen van de schorsing ben je weer verplicht om je voertuig te verzekeren en, indien van toepassing, een APK-keuring te laten uitvoeren. De procedure kan eenvoudig online via de RDW-website of bij een RDW-loket worden geregeld, waarbij je direct weer aan alle wettelijke verplichtingen moet voldoen.

Auto schorsen

Schorsen van je auto vs. opschorten van je verzekering

Het schorsen van je auto en het opschorten van je autoverzekering zijn twee verschillende handelingen. Als je de autoverzekering opschort door de premie niet te betalen, is de auto onverzekerd, maar de dekking kan met terugwerkende kracht worden hersteld als je later betaalt. Bij een schorsing daarentegen, waarbij je het voertuig tijdelijk buiten gebruik stelt, gaat de dekking pas in op de dag na betaling van de achterstallige premie, zonder terugwerkende kracht. Dit onderscheid is belangrijk om te begrijpen en te overwegen bij het beheren van je auto en verzekering.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 17-08-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.