Autoverzekeringstips

 Alle autoverzekeringstips op een rij. We helpen je graag aan meer informatie over autoverzekeringen en autoverzekeringen vergelijken. Doe je voordeel met deze tips om extra te besparen op de autoverzekeringspremie.

 1. Kies de juiste polisvoorwaarden
 2. Zelf je schade betalen?
 3. Welke dekking past bij je auto?
 4. Met je auto op vakantie
 5. No-claim korting tweede auto
 6. Wel of geen rechtsbijstand
 7. Schadevrije jaren meenemen vanuit je lease-auto
 8. Pechhulp

1. Kies de juiste polisvoorwaarden

Voordat je een autoverzekering afsluit, is het verstandig goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Let hierbij op de volgende punten:

 • Hoeveel is de no-claimkorting na schade en na een jaar schadevrij rijden?
 • Wanneer er sprake is van vandalisme, val je dan terug in de no-claim?
 • Is er sprake van een eigen risico? Zo ja, hoeveel bedraagt dit eigen risico?
 • Is er een nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto’s? Hoe lang duurt deze?

2. Zelf je schade betalen?

Het is soms voordeliger om de schade zelf te betalen dan te claimen. Helemaal als daar ook een eigen risico vanaf gaat. Dit komt doordat bij het claimen van schade je een aantal stappen op de bonus-malusladder terugvalt. Hierdoor ga je meer premie betalen. Of je de schade claimt hangt af van de basispremie, van je opgebouwde kortingspercentage en van het verlies aan korting. Als je kleine schades zelf wilt/kunt claimen, kun je voor een hoger eigen risico kiezen. In ruil daarvoor krijg je korting op je premie.

3. Welke dekking past bij je auto?

Auto’s die nog geen 3 jaar oud zijn, worden meestal volledig casco verzekerd en oudere auto’s alleen WA of WA beperkt casco. Verzeker je je nieuwe auto allrisk en kijk je vervolgens niet meer om naar je autoverzekering? Dan kun je zonder dat je het door hebt langer dan 3 jaar allrisk verzekerd zijn. Check dus regelmatig of je basisdekking nog steeds past bij je auto.

4. Met je auto op vakantie

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Ga dan goed voorbereid op weg met deze tips.

  • Controleer de voorwaarden van je pechhulp. Is vervangend vervoer inbegrepen? Is alleen Nederland gedekt? Of ook Europa?
  • Neem de groene kaart (het internationale verzekeringsbewijs) mee. Deze toont de  gedekte landen (dit zijn de niet doorgehaalde landen op de groene kaart).
  • Een caravan die zwaarder is dan 750 kg heeft een eigen kenteken. In Duitsland, Spanje en Polen heb je voor dit kenteken een aparte groene kaart nodig. Vraag deze aan bij je autoverzekeraar.
  • Overweeg een caravanverzekering af te sluiten. Als je caravan beschadigd raakt door brand of hagel is dit niet op de autoverzekering meeverzekerd.
  • Kijk in de voorwaarden van je autoverzekering hoe hulpverlening in het buitenland is geregeld. En check of diefstal van navigatietoestellen en autoradio’s gedekt is.

5. No-claimkorting tweede auto

De no-claimkorting wordt per auto opgebouwd. Wanneer je een tweede auto hebt begin je dus standaard met nul schadevrije jaren. Sommige autoverzekeraars nemen echter de no-claimkorting van je eerste auto over, als je de tweede auto bij dezelfde autoverzekeraar verzekert.

6. Wel of geen rechtsbijstand?

Rechtsbijstand kan prettig zijn als bij een aanrijding de schuldvraag niet helemaal duidelijk is. Je staat er dan niet alleen voor. Heb je al een algemene rechtsbijstandsverzekering? Dan zit daar vaak ook een module in voor verkeer. Je hoeft je autoverzekeringen dan niet uit te breiden met dekking voor rechtsbijstand.

7. Schadevrije jaren meenemen vanuit je lease-auto

Wanneer je schadevrij hebt gereden in een auto van de zaak, dan kun je je (ex-)werkgever vragen om een leaseverklaring. Hiermee tellen bij veel autoverzekeraars zakelijk gereden schadevrije jaren mee voor het totaal aantal schadevrije jaren.

Naar boven

8. Pechhulp

Je krijgt bij de aankoop van een nieuwe auto soms 3 jaar gratis pechhulp voor onderweg. Pechhulp via ANWB of Routemobiel of een aanvullende autoverzekering voor pechhulp zijn dan overbodig.

Naar boven

Autoverzekering vergelijken en overstappen

Via Overstappen.nl vergelijk je in een keer een groot deel van de Nederlandse autoverzekeringen. Wij tonen je een top 3 van goedkope autoverzekeringen. Door over te stappen van autoverzekeraar bespaar je al snel honderden euro’s op je jaarlijkse verzekeringspremie. Is je huidige autoverzekering nog steeds de beste keuze?

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.