Grafsteen

Op deze pagina vind je alles over grafstenen: wat de kosten zijn van een grafsteen, welke materialen er beschikbaar zijn, wat de goedkoopste grafsteen is en meer. 

Grafsteen of grafmonument?

Allereerst ie het belangrijk om het verschil te weten tussen een grafsteen en een grafmonument. In Nederland wordt altijd gesproken over een grafsteen, maar eigenlijk is dit onjuist. Een grafsteen is namelijk alleen het staande onderdeel van het grafmonument.

Een grafmonument is het gehele monument wat op een graf wordt geplaatst. Een grafmonument bestaat uit een letterplaat (dit is het staande deel) en eventueel een voetstuk (liggende deel).

Kosten grafsteen 2020

De kosten van een grafsteen verschillen per leverancier en zijn grafsteenafhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort materiaal, de grootte van de grafsteen, het soort graf en de afwerking. Gemiddeld kost een eenvoudige grafsteen €2000, een speciale grafsteen kost gemiddeld €3000. De prijs van een grafsteen kan oplopen indien er specifieke wensen zijn.

Opbouw prijs grafsteen

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een grafsteen bepalen.

 • Soort graf. Allereerst is het soort graf  bepalend voor de kosten van een grafmonument. Er zijn verschillende soorten afmetingen van graven, de mogelijkheden hiervan verschillen per begraafplaats. Een normaal graf voor een volwassene is vaak 100 x 200 cm, een familiegraf is 200 x 200 cm en een grafplaatje is 50 x 50 cm.
 • Onderdelen. Het is mogelijk om alleen voor een grafsteen te kiezen, dit is dus enkel het staande deel van een grafmonument. Een geheel grafmonument bevat ook een voetstuk. Wanneer er wordt gekozen voor enkel een grafsteen, is dit natuurlijk goedkoper dan een heel grafmonument.
 • Dikte, vorm en bewerking. Je kan voor een grafsteen zelf kiezen hoe dik de grafsteen wordt, welke vorm deze heeft (afwijkende vormen, zoals rond of hartvormig zijn duurder omdat deze handmatig moeten worden bewerkt) en hoe de grafsteen wordt bewerkt. Het bewerken van de steen kost ook extra geld, deze kan op verzoek bijvoorbeeld glanzend worden gemaakt of gepolijst worden.
 • Belettering. Er zijn verschillende manieren mogelijk voor het aanbrengen van tekst, doorgaans is zandstralen de meest gebruikte methode. De meeste winkels rekenen een standaard prijs per 100 tekens, alles wat daar bovenop komt kost per letter of teken extra geld.
 • Materiaal. Tot slot heeft de keuze van het materiaal grote invloed op de prijs van het graf. Hieronder vertellen wij welke soorten materiaal er beschikbaar zijn en wat de meestgebruikte soort is.
Verder zijn er ook andere kosten waarmee je rekening moet houden. Zo kan het per winkel verschillen of deze kosten wel of niet zijn inbegrepen:
 • Extra fundering – Op sommige begraafplaats is het nodig om graffundatie te leggen om verzakking tegen de gaan, bijvoorbeeld door een gewapende betonfundering te plaatsen. Vaak is dit bij de prijs inbegrepen, maar we raden aan om dit altijd te controleren.
 • Plaatsen van het grafmonument – Per winkel verschilt het of de kosten voor het plaatsen van het grafmonument zijn inbegrepen in de prijs.
Goed om te weten: naast de vaste elementen, kunnen er ook extra’s worden gekozen die ook invloed hebben op de prijs:
 • Afwerking van de grafsteen;
 • Grafdekking; (standaard wordt het graf gedekt met tuinaarde of grind, als er een afdekplaat moet worden geplaatst kost dit extra geld).
 • Extra bewerkingen; Het graveren van een hart of een roos moet handmatig worden gedaan en kost hierom extra.
 • Accessoires; denk aan een lantaarn, beeldjes of een vaas.

Soorten materiaal grafsteen

Een grafsteen kan worden gemaakt van verschillende soorten materiaal. De meest gekozen materialen voor een grafsteen zijn

 1. Natuursteen (graniet)
 2. RVS (roest-vrij staal)
 3. Glas
 4. Ruwe steen

Daarnaast kunnen ook deze materiaalsoorten worden gebruikt voor een grafsteen:

 • Hout
 • Brons
 • Lood

Beste materiaal grafsteen

Bij het kiezen van het materiaal van een grafsteen is het verstandig om niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook rekening te houden met de kwaliteit. Het beste materiaal voor een grafsteen is graniet, dit komt doordat graniet bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Een ander voordeel van graniet is dat het onderhoudsvriendelijk is, dit is voornamelijk het geval als dit gepolijst is. Het afnemen is zeer eenvoudig doormiddel van een doekje en wat sop.

Goedkoopste grafsteen

Ga je een grafsteen kopen en wil je weten wat de goedkoopste grafsteen is? Dan is het handig om eerst de grafsteen samen te stellen volgens alle wensen. Daarna kan je op basis van die wensen bijvoorbeeld offertes opvragen bij een aantal grafsteenwinkels bij jou in de buurt en zo de prijzen van grafstenen vergelijken. Ook online worden veel grafstenen verkocht via diverse webshops, hier kan je ook altijd een kostenoverzicht bij opvragen.

Goed om te weten: de goedkoopste grafstenen zijn meestal gemaakt van graniet. Ook bij graniet is de precieze prijs voornamelijk afhankelijk van het soort graniet en van het land van herkomst. Daarnaast zijn afwijkende kleuren zoals blauw en rood vaak duurder dan de standaard zwarte kleur. 

Wat is inbegrepen bij een begrafenisverzekering?

Er zijn 2 soorten begrafenisverzekeringen: een kapitaalverzekering en een naturaverzekering.

 • Bij een kapitaal begrafenisverzekering wordt er een geldbedrag verzekerd; hierdoor kunnen de nabestaanden zelf naar eigen wens de begrafenis invullen. Een graf of grafsteen is bij deze verzekering dus nooit inbegrepen, nabestaanden kiezen zelf welk graf ze willen en welk soort grafsteen.
 • Bij een natura begrafenisverzekering worden er diensten verzekerd. Hierbij is het verstandig om goed op te letten; bij een naturaverzekering zit in de meeste gevallen een goedkoop algemeen graf gedekt. Dit is een graf wat gedeeld wordt met meerdere mensen en dat na 10 jaar geruimd mag worden zonder enige kennisgeving.

Kosten grafsteen verzekeren

Het is verstandig om een begrafenisverzekering af te sluiten, om hoge kosten voor de nabestaanden te voorkomen. Via ons overzicht kan je de uitvaartverzekeraars naast elkaar zetten, en zo vergelijken op prijs en dekking.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.