Aansluitingenregister

Het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) is een centraal register met alle elektriciteit- en gasaansluitingen in Nederland. De regionale netbeheerders zorgen dat het gezamenlijke register actueel blijft. Dankzij het aansluitingenregister kan een overstap van energieleverancier of verhuizing snel administratief verwerkt worden.

Oprichting aansluitingenregister

Het idee van een centraal register is in 2010 ontstaan om de vrije marktwerking in de energiesector mogelijk te maken. In september 2011 ging Liander als eerste netbeheerder van het centrale register gebruikmaken. Voor 2011 had elke netbeheerder een eigen register. Sinds april 2013 zijn alle netbeheerders aangesloten op het centrale aansluitingenregister.

Beheer Centraal Aansluitingenregister (C-AR)

Het register wordt beheerd door Energie Data Services Nederland (EDSN). EDSN ondersteunt het berichtenverkeer in de energiemarkt en is het platform voor administratieve verbindingen tussen de marktpartijen in de energiesector. Dankzij het register is een efficiënte uitwisseling van data mogelijk en kan de energiemarkt effectief en snel opereren.

Gegevens in het aansluitingenregister

Het C-AR bevat informatie over de opgenomen gas- en elektra-aansluitingen. De diverse regionale netbeheerders zorgen ervoor dat alle aansluitingen in het register worden opgeslagen. Zo kunnen energieleveranciers en netbeheerders met behulp van de database de aansluiting van een andere energie-aanbieder overnemen en eenvoudig de aansluiting beheren.

[esos-chat]

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.