Aansluitkosten

De aansluitkosten zijn de kosten die je via je energierekening betaalt voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteit- en gasaansluiting. Je energieleverancier draagt de door jou betaalde aansluitkosten af aan de regionale netbeheerder.

Samenstelling aansluitkosten

Het aansluittarief bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Eenmalige aansluitkosten Eenmalig betaal je een bedrag voor de aanleg van je aansluiting. Dit bedrag is alleen van toepassing bij het aanleggen van een nieuwe aansluiting. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning.
  2. Jaarlijkse aansluitkosten Het jaarlijkse deel is een bedrag voor het onderhouden van de aansluiting. Je betaalt deze kosten ieder jaar via de energierekening aan de beheerder van je aansluiting, dit is meestal de netbeheerder.

Wie stelt het aansluittarief vast?

De Autoriteit Consument & Markt bepaalt het maximale aansluittarief voor elektriciteit en gas. Netbeheerders mogen je niet meer aanrekenen dan deze vastgestelde bedragen.

[esos-author-bio title=”Daniëlle” author_email=”daniëlle@overstappen.nl” author_img=”/assets/Danielle.png”] Daniëlle helpt dagelijks overstappers via mail, telefoon en sociale media. “Aansluitkosten worden door de netbeheerder bepaalt, maar mogen niet hoger zijn dan een bedrag dat door de ACM is vastgesteld. De energieleverancier heeft hier geen invloed op.”[/esos-author-bio]

Uitleg energierekening

Naast aansluitkosten, betaal je ook energiebelasting, vastrecht, leveringskosten en btw. Dit zijn allemaal kostenposten op je energierekening. Wil je graag uitleg over alle kostenposten? Lees dan onze uitleg energierekening.

[esos-chat]