ADSL

ADSL is een vorm van breedbandinternet via de vaste telefoonlijn (het koperdraadnetwerk van KPN). Een kenmerk van ADSL is dat de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid. De internetsnelheid van gebruikers van ADSL is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.

Uitleg begrip ADSL

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Dankzij de technologie achter ADSL is er snellere datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad mogelijk. ‘Asymmetric’ wil zeggen dat downloaden sneller gaat dan uploaden. De snelheid van gegevensoverdracht ligt bij ADSL hoger dan bij een analoge verbinding. Dit komt omdat ADSL een vorm van breedbandtechnologie is.

ADSL2 en ADSL2+

ADSL2 en ADSL2+ zijn de snellere varianten van de ADSL-standaard.

  • ADSL2 Voor ADSL2 (zonder plus) is de snelheid maximaal 12 Mb.
  • ADSL2+ is de verbeterde versie van ADSL2 en ADSL. Met ADSL2+ kan een downloadsnelheid van maximaal 24 Mb behaald worden. De uploadsnelheid van ADSL2+ varieert theoretisch van 1 tot 3,5 Mbit/s. De in Nederland gebruikte variant laat echter maximaal 1.3 Mbit/s toe.

Netwerken met ADSL2+

ADSL2+ wordt in Nederland gebruikt op de netwerken van onder meer T-Mobile, Tele2, KPN en BBned. Daarnaast zijn er internetaanbieders die over dit netwerk internetdiensten via ADSL2+ aanbieden onder een andere naam.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.