Afschrijvingsregeling

De afschrijvingsregeling is een regeling waarbij na het eerste jaar dat je in het bezit bent van je nieuwe auto, maandelijks een percentage van de cataloguswaarde wordt afgetrokken. Dit is ingevoerd vanwege de waardevermindering van de auto. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen percentages en systeem.

De meeste autoverzekeraars vergoeden in het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto. In het tweede en derde jaar wordt er maandelijks een bepaald percentage afgeschreven waardoor de auto steeds iets minder waard wordt. Als je auto na bijvoorbeeld 2 jaar total loss is na een ongeluk of gestolen wordt, bepaalt de afschrijvingsregeling welk bedrag je uitgekeerd krijgt van de verzekeraar. De afschrijvingsregeling verschilt per verzekeraar. Vul je gegevens in de autovergelijker in en je kunt zien in de polisvoorwaarden welke afschrijving jouw verzekeraar hanteert.

Afschrijvingsregeling stopt na 3 jaar

De afschrijvingsregeling is ingevoerd vanwege de waardevermindering van de auto door bijvoorbeeld slijtage. Na 3 jaar stopt de afschrijvingsregeling meestal en vergoeden autoverzekeraars de dagwaarde. Overigens zijn er autoverzekeringen die geen afschrijvingsregeling kennen en de eerste 3 jaar de nieuwwaarde vergoeden. Kijk in de vergelijker voor informatie per verzekeraar.

Voor nieuwe auto’s (jonger dan 1 jaar) bestaat er een nieuwwaarderegeling. Deze regeling vergoedt de nieuwwaarde van de auto bij diefstal. De nieuwwaarderegeling is gedurende het eerste jaar na de aanschaf van je nieuwe auto. Daarna geldt de afschrijvingsregeling. Sommige verzekeraars hanteren echter een nieuwwaarderegeling van 3 jaar, waarbij er geen afschrijvingsregeling geldt. Je ontvangt dan voor je nieuwe auto 3 jaar lang de volledige aanschafwaarde bij diefstal of als je auto total loss is.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.