Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringbegrippen

« Naar Begrippen

Basisverzekering

Basisverzekering

De basisverzekering is een zorgverzekering die wettelijk verplicht is voor iedereen die in Nederland werkt of woont, je kunt deze afsluiten bij een zorgverzekeraar. De zorg die valt onder de basisverzekering wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de Nederlandse regering en wordt bekend gemaakt op Prinsjesdag, deze valt ieder jaar op de 3de dinsdag van september.

Gelijke zorg

De basisverzekering is gebaseerd op het principe dat noodzakelijke zorg voor iedereen gelijk en toegankelijk moet zijn. Daarom is de inhoud van de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar gelijk, de premies kunnen onderling wel verschillen. In 2017 vallen de onderstaande vergoedingen onder de basisverzekering (deze kunnen in de loop van haar jaar worden aangepast):

Basis GGZ, met eerstelijnspsycholoog en internetbehandeltrajectMedicijnen
Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie tot en met de 9e behandelingRevalidatiezorg voor ouderen (geriatrische revalidatiezorg)
Eerste drie jaar verblijf in een GGZ instellingSpecialistische Geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (GGZ), inclusief psychiater
Fluoridebehandeling voor kinderen tot 6 jaar met blijvende tanden en kiezenStoppen-met-rokenprogramma
Fysiotherapie tot 18 jaarTandheelkundige chirurgische zorg (kaakchirurg) en kunstgebit
Fystiotherapie en oefentherapie (beperkt) vanaf de 21ste behandeling bij bepaalde chronische aandoeningenTandheelkundige zorg (controle en behandeling) voor kinderen tot 18 jaar
Geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigenVergoeding 3 ivf-behandelingen
(Medische) Hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie, verzorging of een specifieke beperkingWijkverpleging
KraamzorgZiekenhuisverblijf
Logopedie en ergotherapieZiekenvervoer
Maximaal 3 behandeluren dieetadviesZintuiglijke gehandicaptenzorg

Eigen risico

Voor de kosten die je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering geldt een eigen risico. Dit betekent dat je het eerste deel van de kosten zelf moet betalen. In 2017 is het verplicht eigen risico €385,-. Alle kosten boven dit bedrag krijg je vergoed. Er zijn wel een aantal typen zorg waarvoor het eigen risico niet geldt, dit zijn:

 • Bezoek aan de huisarts;
 • Kraamzorg en verloskundige zorg;
 • Nacontrole bij orgaandonatie;
 • Reiskosten bij orgaandonatie;
 • Zorg bij chronische aandoeningen;
 • Zorg voor kinderen tot 18 jaar;
 • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Wijkverpleging.

Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het maximale vrijwillige eigen risico is €500-, wat neerkomt op een totaal eigen risico van €885,-. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de maandelijkse premie. Als je weinig gebruik maakt van zorg dan kun je geld besparen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Welke basisverzekeringen zijn er?

De inhoud van de basisverzekering is altijd gelijk, maar zorgverzekeraars kunnen wel bepalen bij welke zorgverleners je terecht kunt voor een behandeling. Er zijn drie soorten polissen voor de basisverzekering:

Budgetpolis: Laagste premie, maar een beperkte keuze uit zorgverleners. Je kunt niet in alle ziekenhuizen terecht en moet soms wat verder reizen.

Naturapolis: Gemiddelde premie. Je moet nog steeds naar gecontracteerde zorgverleners toe, maar je hebt hierin een ruime keuze.

Restitutiepolis: Hogere premie, met een vrije keuze uit zorgverleners.

Acceptatieverplichting

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Zij moeten iedereen als verzekerde accepteren.

Zorgtoeslag

De overheid komt mensen tegemoet met een laag inkomen, zodat zij de kosten van de zorgverzekering kunnen betalen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Hoe minder inkomen je hebt, hoe meer zorgtoeslag je ontvangt. De maximale zorgtoeslag in 2017 is € 84,- per maand.

Wie hoeft geen basisverzekering te hebben?

Alleen mensen met gemoedsbezwaren op grond van geloof- of levensovertuiging en Nederlandse militairen zijn niet verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Het ministerie van Defensie regelt namelijk de zorg voor militairen.

Jongeren tot 18 jaar

Tot 18 jaar ben je verplicht om verzekerd te zijn, maar je bent gedurende deze tijd meeverzekerd op de polis van een van je ouders. Voor jongeren tot 18 jaar geldt dat zij geen premie hoeven te betalen.

Verschil basis- en aanvullende verzekering

De verschillen op een rijtje:

BasisverzekeringAanvullende verzekering
VerplichtJaNee
Eigen risicoJaNee
AcceptatieplichtJaNee

Premie basisverzekering

De premie voor de basisverzekering verschilt per zorgverzekeraar. Door zorgverzekeringen te vergelijken kun je de voordeligste premie vinden bij de dekking die jij wilt.

Waarom zorgverzekering 2019 vergelijken?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2019 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken