Betalingsregeling

Als je tijdelijk niet genoeg geld hebt om de maandelijkse premie, het eigen risico of de eigen bijdrage te kunnen betalen, dan kun je een betalingsregeling treffen met je zorgverzekeraar.

Aflossen in termijnen

In de betalingsregeling staat aangegeven in hoeveel termijnen het openstaande bedrag moet worden terugbetaald. Je betaalt iedere maand het vastgestelde termijnbedrag en je maandelijkse premie. Zo kun je bijvoorbeeld het eigen risico spreiden zodat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen.

Vermijd extra kosten

Zodra de betalingsregeling is getroffen is het belangrijk dat je begint met betalen. Als je niet betaalt krijg je namelijk een herinnering thuisgestuurd en hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten komen bovenop het termijnbedrag. Om extra kosten te voorkomen kunt u dus het best meteen beginnen met aflossen.

Betalingsachterstand

Je moet naast het betalen van het afgesproken termijnbedrag ook de maandelijkse premie blijven betalen. Als het niet lukt om deze afspraken na te komen en de betalingsachterstand is opgelopen tot zes maanden, dan word je door de zorgverzekeraar aangemeld bij het Zorginstituut Nederland.

Kan ik sneller aflossen?

Als je een betalingsregeling hebt getroffen maar je kunt het volledige bedrag al eerder aflossen, kun je kiezen voor een snellere aflossing. Neem hiervoor eerst contact op met je zorgverzekeraar zodat je zorgverzekeraar hiervan op de hoogte is.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.