Bijtelling

Rijd je een auto van de zaak? Als je deze auto ook privé gebruikt, beschouwt de belastingdienst dit als een vorm van inkomen. De bijtelling is het bedrag dat boven je inkomen wordt gerekend.

Je maakt geen privé-gebruik van de auto?

Als je de auto van de zaak nooit privé gebruikt, geldt de bijtelling niet voor jou. Gebruik je de lease-auto of bedrijfsauto voornamelijk voor woon-werk verkeer en rijd je jaarlijks minder dan 500 km met privédoeleinden? Dan ben jij de uitzondering. De bijtelling wordt niet bij je inkomen gerekend.

Lager netto-inkomen door bijtelling

Je werkgever stelt een auto aan je beschikbaar. De belastingdienst ziet dit als inkomen in natura en over inkomen moet belasting worden betaald. Aan de hand van een formule wordt het bedrag van de bijtelling berekend. Dit komt bovenop je inkomen, waardoor het totaalbedrag van je inkomen stijgt. Dus ook de af te dragen inkomstenbelastingen en volksverzekeringen zullen stijgen. Dit resulteert in een lager netto-inkomen per maand.

Hoe wordt mijn bijtelling berekend?

De regels worden jaarlijks aangepast. De wijze van berekening blijft hetzelfde. Een percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt bij het bruto-inkomen opgeteld. De overheid probeert milieuvriendelijk rijden te stimuleren. Auto’s met een lage CO2-uitstoot hebben dus een lagere bijtelling. Hoe milieuvriendelijker de auto, hoe lager het percentage.

Rekenvoorbeeld bijtelling

Je rijdt een auto van de zaak en gebruikt deze ook voor privédoeleinden. Hoe bereken je de bijtelling? Dat is vrij simpel.

(Cataloguswaarde : 100) x Percentage bijtelling = Bedrag bijtelling.

Voorbeeld: De cataloguswaarde van de auto is 20.000 euro en vanwege de C02-uitstoot is de bijtelling 14 procent. De berekening is als volgt: € 20.000 : 100 = 200 x 14 = € 2.800. De bijtelling is dus € 28.000. Vind jouw bijtellingspercentage op de website van de Belastingdienst.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.