Blu-ray-disc

Blu-ray of een Blu-Ray-disk, is de HD-tv opvolger van de DVD. Een Blu-ray disk geeft onder andere een betere beeld- en geluidskwaliteit. In vergelijking met DVD heeft Blu-ray 5 keer meer opslagcapaciteit dan een DVD; namelijk 25 GB op een ‘single layer disk’, en 50 GB op een ‘dual layer disk’. Op een Blu-ray-disk kan in HD-kwaliteit opgenomen, afgespeeld en weer overschreven worden.

Blu-ray-disc wint van HD-DVD

HD-DVD is ontwikkeld als opvolger van de DVD. Samen met de Blu-ray disk heeft HD-DVD getracht om de nieuwe HD-standaard te worden. Inmiddels is duidelijk dat Blu-ray deze strijd heeft gewonnen. HD-DVD werd onder andere gesteund door Toshiba, NEC, Intel en Microsoft. HD-DVD was relatief goedkoper om te introduceren op de markt. De fabrikanten dienden de productielijn alleen maar aan te passen. Voor Blu-ray moest een nieuwe productielijn ontwikkeld worden. HD-DVD leek daarom goedkoper dan de Blu-ray.

Doorvoersnelheid

Zowel Blu-ray als HD-DVD beschikken over een doorvoersnelheid van 36 Mb/s. Dat is 3 keer zo snel als de ‘oudere’ DVD met 11,8 Mb/s. De opslagcapaciteit van een standaard DVD is 5 Gb. Bij een (single layered) HD-DVD is dit 20 Gb en Blu-ray beschikt over 25 Gb aan opslagruimte.

HD-tv

HD-tv staat voor High Definition TeleVision, oftewel in goed Nederlands Hoge Resolutie Televisie. HD-tv geeft een 5 keer zo scherp beeld als gewone televisie.