Blu-ray-disc

Blu-ray of een Blu-Ray-disk, is de HD-tv opvolger van de DVD. Een Blu-ray disk geeft onder andere een betere beeld- en geluidskwaliteit. In vergelijking met DVD heeft Blu-ray 5 keer meer opslagcapaciteit dan een DVD; namelijk 25 GB op een ‘single layer disk’, en 50 GB op een ‘dual layer disk’. Op een Blu-ray-disk kan in HD-kwaliteit opgenomen, afgespeeld en weer overschreven worden.

Blu-ray-disc wint van HD-DVD

HD-DVD is ontwikkeld als opvolger van de DVD. Samen met de Blu-ray disk heeft HD-DVD getracht om de nieuwe HD-standaard te worden. Inmiddels is duidelijk dat Blu-ray deze strijd heeft gewonnen. HD-DVD werd onder andere gesteund door Toshiba, NEC, Intel en Microsoft. HD-DVD was relatief goedkoper om te introduceren op de markt. De fabrikanten dienden de productielijn alleen maar aan te passen. Voor Blu-ray moest een nieuwe productielijn ontwikkeld worden. HD-DVD leek daarom goedkoper dan de Blu-ray.

Doorvoersnelheid

Zowel Blu-ray als HD-DVD beschikken over een doorvoersnelheid van 36 Mb/s. Dat is 3 keer zo snel als de ‘oudere’ DVD met 11,8 Mb/s. De opslagcapaciteit van een standaard DVD is 5 Gb. Bij een (single layered) HD-DVD is dit 20 Gb en Blu-ray beschikt over 25 Gb aan opslagruimte.

HD-tv

HD-tv staat voor High Definition TeleVision, oftewel in goed Nederlands Hoge Resolutie Televisie. HD-tv geeft een 5 keer zo scherp beeld als gewone televisie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.