Boiler

De boiler is een apparaat dat ervoor zorgt dat je warm water in huis hebt. In de boiler wordt een voorraad water in een thermisch geïsoleerd vat verwarmd en op temperatuur gehouden. Bij een warmwatergeiser wordt het water opgewarmd terwijl het erdoor stroomt.

Werking van een boiler

De boiler maakt gebruik van de wetmatigheid dat koud water zwaarder is dan warm water. Het koude water bevindt zich dan ook onderin. Het waterpeil is altijd constant en raakt niet op. Er zijn verschillende soorten boilers op de markt:

  • Elektrische boiler Deze boiler bevat een verwarmingselement en een thermostaat. Ze zijn relatief duur in gebruik, maar kunnen wel overal geplaatst worden waar water en elektriciteit is.
  • Gasboiler Bij deze boiler wordt het water verwarmd door een combiketel. De combiketel pompt warm water van boven naar beneden naar de boiler, door een gewikkelde koperen buis. Dit gebeurt via het tegenstroomprincipe. De boiler pompt het afgekoelde water naar de ketel terug waarna het weer wordt verwarmd.
  • Zonne-boiler Deze boiler werkt in feite hetzelfde als een gasboiler, maar de verwarming vindt plaats in een zonnecollector.
[esos-chat]

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.