Budgetpolis

Met een budgetpolis heb je de keuze uit een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners. In ruil voor deze beperkte keuze betaal je een lagere premie. Alleen de zorg die je afneemt bij gecontracteerde zorgverleners wordt volledig vergoed.

Wat is een budgetpolis?

Het basispakket van de zorgverzekering is voor iedereen verplicht, en bevat bij iedere zorgverzekeraar dezelfde zorg. In de manier waarop je de verkregen zorg vergoed kunt krijgen zit echter het verschil. Kies je voor een naturapolis krijg je alleen je zorgkosten maximaal vergoed wanneer je zorgverzekeraar een contract met de zorgaanbieder heeft afgesloten, kies je voor een restitutiepolis krijg je bij iedere zorgaanbieder dezelfde vergoeding. De budgetpolis vergoedt alleen zorg bij een beperkt aantal gecontracteerde aanbieders.

Zorg op afstand

Een aantal zorgverzekeraars biedt een budgetpolis aan. Met deze polis kun je de huisarts en spoedeisende hulp vrij kiezen maar voor de overige zorg geldt dat je bij de dichtstbijzijnde gecontracteerde zorgverlener terecht kunt. Is het ziekenhuis om de hoek niet gecontracteerd door je zorgverzekeraar, ontvang je geen volledige vergoeding met een budgetpolis. Het kan dus zijn dat je, om een gecontracteerde zorgaanbieder te bezoeken, te maken krijgt met een langere reistijd. 

Let op gecontracteerde zorg

In principe krijg je met een budgetpolis evenveel vergoed als bij de andere basisverzekeringen, alleen moet je hier goed opletten of de zorgverlener door wie je wordt behandeld wel gecontracteerd is door de zorgverzekeraar. Als het ziekenhuis, de tandarts of fysiotherapeut waar je zorg afneemt is gecontracteerd krijg je alles vergoed en kun je geld besparen met de budgetpolis. Als je door een zorgverlener wordt behandeld die niet gecontracteerd is kan het echter zijn dat je maar een deel vergoed krijgt. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

Minder betalen, minder vrije keuze

Wil je graag minder betalen en vind je het niet erg om bijvoorbeeld wat langer te moeten reizen naar het ziekenhuis of om medicijnen bij een online apotheek te bestellen? Dan kan een budgetpolis een goede optie zijn. Check van tevoren welke zorgverleners wel zijn gecontracteerd door de zorgverzekeraar om verrassingen of hoge kosten te voorkomen.

Waarom zorgverzekering 2019 vergelijken?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
[esos-buttons title=”Zorgverzekeringen vergelijken” size=”pijl” funnel=”zorg” url=”/zorgverzekering/”]