Declareren

Als je gebruik hebt gemaakt van de zorg kun je sommige zorgkosten vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Om een vergoeding te krijgen voor deze zorgkosten zul je de rekeningen/nota’s moeten indienen bij je zorgverzekeraar.

Dekking van je zorgverzekering

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Dekt mijn zorgverzekeraar de gemaakte zorgkosten? Als je bijvoorbeeld naar de tandarts bent geweest en je hebt een aanvullende tandartsverzekering dan krijg je waarschijnlijk (een deel van) de kosten vergoed. Als je niet zeker weet of je een vergoeding krijgt van je zorgverzekering kun je de rekening voor de zekerheid declareren, de zorgverzekering beoordeeld dan of je de kosten vergoed krijgt of niet.

Rekening voorschieten

Het is afhankelijk van je type polis of je de zorgrekening moet voorschieten of niet. Als je een naturapolis hebt en je maakt gebruik van gecontracteerde zorg hoef je niets te betalen, de zorgverlener stuurt de rekening direct door naar je zorgverzekeraar. Als je een restitutiepolis hebt kun je bij alle zorgverleners terecht, maar je zult de rekening wel voor moeten schieten. Deze kun je declareren bij de zorgverzekeraar om de kosten vergoed te krijgen.

Digitaal declareren

Steeds meer zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om de declaraties digitaal in te dienen via de laptop of smartphone. Je hoeft de declaratieformulieren in dit geval niet meer per post op te sturen maar kunt hier een foto van maken en via het digitale formulier of de app aan je zorgverzekeraar doorgeven.

Waarom zorgverzekering 2020 vergelijken?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen