Dial-up-internet

Dail-up-internet is een vorm van analoge toegang tot internet. Via een analoge telefoonlijn of ISDN-lijn wordt bij de internetaanbieder ingebeld. Hierdoor komt een verbinding met internet tot stand. De gebruikte inbeltelefoonnummers beginnen vaak met 0676-, die specifiek voor inbellen gereserveerd zijn. Dial-up internet werd in de tweede helft van negentiger jaren veelvuldig gebruikt.

Voorloper breedbandinternet

De inbelverbinding is de voorloper van de ‘allways-on’ en snellere breedbandinternetverbindingen via ADSL of kabelinternet. De maximale snelheid van een inbelverbinding is 56kb, oftewel 56.600 bits per seconde. Bij de sommige aanbieders is een inbelabonnement nog beschikbaar. Inbellen is nog in gebruik als iemand slechts sporadisch internet nodig heeft.

Populariteit dial-up-internet

Gratis internet via een inbelverbinding was eind jaren 90 en vanaf 2000 een belangrijke trend. Het zorgde er mede voor dat veel mensen internet konden uitproberen. Toen kwam er de overgang naar breedbandinternet met ADSL en kabel. Veel mensen kregen onbeperkt internet. Dit werd de belangrijkste manier voor mensen om op internet te surfen en gratis internet is zo goed als verdwenen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.