Dongel

Een dongel is een USB-stick waarmee je toegang krijgt tot mobiel Internet. De dongel (usb-modem) bevat een simkaart, zodat je verbinding kunt maken met het mobiele netwerk van je aanbieder. De dongel kan in elke usb-poort van je laptop geplaatst worden.

Dongel geeft mobiel internet door

Een dongel maakt het mogelijk om overal en altijd gebruik te maken van mobiel internet op je laptop. De meeste dongels zijn geschikt voor Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 en Mac OS. Weinig aanbieders spreken nog over een dongel. Tegenwoordig wordt meestal gesproken over een usb-modem.

Abonnement mobiel internet

Voor mobiel internet sluit je een speciaal abonnement af bij je provider. Je kunt ook kiezen voor prepaid internet als je alleen sporadisch gebruik wilt maken van mobiel internet. Tegenwoordig is ook mobiel internet op tablets mogelijk. Je hebt dan geen dongel meer nodig, maar kunt gelijk de simkaart in je tablet steken.

Netwerken

Dongels worden vaak gebruik als ontvangers van een netwerk of draadloze internetverbindingen. Met een dongel is het mogelijk om overal online te zijn via WiFi of een mobiel netwerk (HSDPA, UMTS, EDGE).

Geschiedenis

‘Dongel’ wordt origineel geschreven als ‘Dongle’, vernoemd naar de originele Engelse uitvinder. Gebruikers van mobiel internet krijgen van de internetprovider een dongel toegestuurd om toegang tot internet te krijgen. De KPN promoot en verkoopt het apparaatje onder de naam dongel. Andere aanbieders gebruiken de term USB-modem in plaats van dongel.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.