E-mail

E-mail is het elektronisch versturen van een boodschap. De meeste mensen sturen korte berichten, enkele zinnen of alinea’s per e-mail. Het is ook mogelijk om bestanden, ook wel attachments genoemd, aan het bericht toe te voegen. De term e-mail is de afkorting voor electronic mail, of te wel elektronische post.

Ontstaan van e-mail

Ray Tomlinson verstuurde de eerste e-mail. Het lukte hem om een boodschap te versturen van de ene computer naar de andere computer. Hij gebruikte het @-teken (apenstaartje) om aan te geven dat de boodschap naar een andere computer moest worden gestuurd.

Populariteit e-mail

Elke dag sturen internetgebruikers elkaar miljarden boodschappen per e-mail. Wereldwijd, maar vooral in de westerse landen gebruikt vrijwel iedereen e-mail. Door de opkomst van e-mail worden minder kaartjes en brieven per post verstuurd en groeit dagelijks het aantal mailings in de wereld.

Webmail

Webmail is een manier om direct op internet, zonder een geïnstalleerd e-mailprogramma als outlook, je email te bekijken, te beantwoorden en door te sturen. Webmail wordt vaak geleverd in combinatie met een e-mailadres bij een nieuwe internetaansluiting. Het e-mailadres bevat dan de naam van de internetprovider. Naast alle internetaanbieders zijn er de volgende bekende webmailaanbieders:

  • Google Mail (Gmail)
  • MSN Hotmail)
  • Yahoo Mail

Als je een webmailadres gebruikt ben je nooit afhankelijk van je internetprovider. Je kunt altijd overstappen zonder dat je e-mailadres vervalt.

E-mailalias

Een emailalias is een e-mailadres dat binnenkomende e-mails automatisch doorstuurt naar je hoofd-e-mailadres. Je kunt deze extra e-mailadressen zelf aanmaken.