EHIC Europese zorgpas

EHIC staat voor European Health Insurance Card en is de persoonlijke Europese zorgpas waarmee je recht heb op noodzakelijke medisch hulp in alle lidstaten van de Europese Unie en Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Macedonië en Australië.

Voordelen van de Europese zorgpas

Het kan gebeuren dat je tijdelijk niet in Nederland bent maar wel gebruik moet maken van noodzakelijke medische zorg. Als je de Europese zorgpas laat zien wanneer je in een Europees land bent, hoef je de kosten voor de zorg niet ter plekke te betalen, de zorgverlener zal de rekening direct doorsturen naar de zorgverzekeraar. Afhankelijk van je zorgverzekering zal de zorgverzekeraar de kosten betalen of een rekening sturen voor het deel dat je zelf moet betalen.

Zorgpas niet verplicht

Het is niet verplicht om de Europese zorgpas bij je te hebben, je zult altijd gebruik kunnen maken van noodzakelijke medische zorg in Europa. Zonder Europese zorgpas zul je de zorgkosten wel ter plekke moeten betalen, deze kosten kunnen in sommige gevallen hoog oplopen.

Zorgpas aanvragen

Bij veel zorgverzekeraars is de achterzijde van je zorgpas je Europese zorgpas. Is dit niet het geval, dan kun je de Europese zorgpas zelf gratis aanvragen via EHIC of via de zorgverzekeraar zelf en ontvangt deze binnen een aantal werkdagen thuis. De zorgpas is persoonsgebonden en geldt dus niet voor een heel gezin, ieder gezinslid kan een eigen zorgpas aanvragen.

Combinatiepas

Sommige zorgverzekeraars hebben een combinatiepas, waarbij de gewone zorgpas die je ontvangt van de zorgverzekeraar ook meteen de Europese zorgpas is. In dit geval hoef je geen aparte Europese zorgpas aan te vragen. Bij een combinatiepas staat op de ene kant de naam van je zorgverzekeraar en op de achterkant European Health Insurance Card.

Waarom zorgverzekering 2020 vergelijken?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen