Energieliberalisering

Wat is energieliberalisering?

Energieliberalisering is het proces in 2004 waarbij de Nederlandse overheid het eigendom van energiebedrijven overhevelt aan de vrije markt. De beperkende regels om als bedrijf op de energiemarkt toe te treden werden opgeheven. 

Doel van de liberalisering was om de concurrentie op de energiemarkt te bevorderen. Consumenten konden voortaan zelf een energieleverancier kiezen voor gas en stroom. De netbeheerder bleef buiten de energieliberalisering. Deze staat voor iedereen nog steeds vast en is regiogebonden. Hier heb je dus geen keuze in. Een netbeheerder registreert alle energieaansluitingen en zorgt voor het transport van de energie.

Voordeel energieliberalisering

Dankzij de energieliberalisering kunnen consumenten overstappen van energieleverancier als de huidige leverancier niet bevalt. Hierdoor moeten energieleveranciers steeds hun best blijven doen om klanten binnen te halen en te behouden. Je kunt dus een hogere kwaliteit en service verwachten, tegen een lagere prijs.

Controle overheid

De overheid waarborgt de voordelen van de consumenten van een vrije energiemarkt. Door de energieliberalisering kunnen bedrijven een machtspositie krijgen. De overheid moet de energieleveranciers blijven controleren, dat ze hier geen misbruik van maken. Deze taken worden uitgevoerd door de Autoriteit Consument & Markt.

Platform Versnelling Energieliberalisering

Het Ministerie van Economische Zaken richtte het Platform Versnelling Energieliberalisering (PVE) op om het proces van liberalisering van de Nederlandse energiemarkt te ondersteunen. Het platform was een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven en de overheid. Deelnemende partijen maakten technische en organisatorische regels met als doel de markt goed te laten functioneren na de volledige liberalisering. Na de liberalisering medio 2004 werd het platform beëindigd. Aan het PVE namen deel:

 • TenneT
 • EnergieNed
 • Vrijhandels Organisatie voor Elektriciteit en Gas (VOEG)
 • VNO – NCW
 • MKB Nederland
 • LTO Nederland
 • Ministerie van Economische Zaken

Vrije energiekeuze

Sinds de liberalisering energiemarkt geldt in Nederland deze vrije energie keuze. Dit wil zeggen dat je zelf mag bepalen bij welke energieleverancier je elektriciteit en gas afneemt. Wil je overstappen naar goedkope energie? Let bij het overstappen van energieleverancier op de volgende punten:

 • Heeft het bedrijf van je keuze een leveringsvergunning?
 • Welke kortingen en aanbiedingen zijn er?
 • Wat is de contractduur en opzegtermijn bij je huidige leverancier? Leveranciers brengen opzegkosten in rekening als je opzegt terwijl het contract nog loopt.
 • Wat zijn de algemene voorwaarden?
 • Hoe hoog wordt je maandelijkse voorschotnota?
Energie vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.