Energiemeter

Een energiemeter is een meter waarmee je in huis het energieverbruik per apparaat kunt meten. Veel energieleveranciers promoten het gebruik van een ‘slimme meter’, maar je kunt ook zelf een energiemeter aanschaffen om je energieverbruik te meten of om energie te besparen.

Slimme energiemeter

Een slimme meter is een digitale energiemeter, die het gemeten energieverbruik in huis naar de netbeheerder of energieleverancier verzendt. Deze gegevens kun je natuurlijk ook zelf bekijken. Door inzicht te hebben in welke apparaten veel energie verbruiken, zie je hoe je makkelijk energie en dus geld kunt besparen. Sommige slimme meters hebben zelfs een functie om de hoeveelheid stroom te beperken of helemaal af te sluiten.

Kiezen voor een energiemeter of slimme meter?

Een slimme energiemeter wordt meestal door de netbeheerder of leverancier zelf aangeboden. De meter wordt dan gratis geplaatst. Je kunt deze slimme meter ook weigeren en zelf een energiemeter kopen. Je krijgt dan alleen geen maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf. Het is dus handiger om voor een slimme meter te kiezen. Nadeel is minder privacy wat betreft je energiegegevens.

Energiekosten besparen door te vergelijken

Een energiemeter kan je helpen om energie te besparen en daarmee je energiekosten omlaag te brengen. Ook kun je geld besparen door energiedeals van verschillende energieleveranciers te vergelijken.

[esos-chat]

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.