Energierekening

Een energierekening is een jaarlijkse rekening van je energieleverancier waarop je ziet hoeveel energie je het voorgaande jaar hebt verbruikt. Ook geeft de energierekening inzicht in andere kostenposten waarvoor je moet betalen. Denk hierbij aan vastrecht, netwerkkosten, aansluitkosten, energiebelasting en btw.

De onderdelen van de energierekening

De energierekening bevat de volgende onderdelen waarvoor je moet betalen:

  • De geleverde/verbruikte energie
  • Vastrecht (administratiekosten van de energieleverancier)
  • De aansluiting op het elektriciteitsnet en transport van energie naar je woning
  • De huur van je elektriciteitsmeter en gasmeter
  • Energiebelasting
  • Btw (je betaalt 21% btw over de levering, transport, de huur van een meter én de energiebelasting)

De energierekening vooruitbetalen

Je ontvangt jaarlijks een energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Je betaalt het bedrag aan energiekosten niet in 1 keer. Je betaalt elke maand een deel van je energierekening via ‘voorschotten’. Het energiebedrijf schat hierbij in hoeveel energie je ongeveer per maand verbruikt, gezien de voorgaande jaren. Zo wordt de voorschotrekening bepaald.

Als je uiteindelijk te veel betaald hebt, krijg je dit bedrag teruggestort. Op de jaarlijkse energierekening zie je of je moet bij betalen of geld terugkrijgt.

Elektriciteitsrekening

Als je een aparte energieleverancier hebt voor gas en elektriciteit, dan ontvang je een losse elektriciteitsrekening. Hierop zie je welk bedrag je aan elektriciteit moet betalen aan je energieleverancier. Het verschilt per leverancier hoe de elektriciteitsrekening is opgebouwd. De elektriciteitsrekening bestaat uit 2 aparte delen:

  • Leveringskosten: kosten voor de verbruikte elektriciteit
  • Netwerkkosten: kosten voor het transport van elektriciteit

Gasrekening

Als je een aparte energieleverancier hebt voor gas en elektriciteit, dan ontvang je een losse gasrekening. De gasrekening geeft aan welk bedrag je moet betalen aan je energieleverancier voor het leveren van gas. Ieder huishouden dat gas geleverd krijgt, betaalt hiervoor.

Energie vergelijken

Veel huishoudens hebben een hogere energierekening dan nodig. Op zoek naar goedkope energie? Vergelijk nu op Overstappen.nl alle energiedeals van verschillende energieleveranciers.