Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energiebegrippen

« Naar Begrippen

Garanties van oorsprong

Het certificaat ‘Garanties van oorsprong’ levert het bewijs dat de elektriciteit van energieleveranciers en producenten daadwerkelijk duurzaam is geproduceerd (met waterkracht, windkracht, zonne-energie of biomassa).

Belastingvoordeel

De Belastingdienst rekent een verlaagd tarief aan energiebelasting als een bedrijf over een certificaat beschikt. Tennet, de beheerder van het landelijke hoogspannings-elektriciteitsnetwerk, beheert het systeem van ‘Garanties van oorsprong’. De garanties zijn 1 jaar geldig. Als de aan de garantie gekoppelde elektriciteit verbruikt is, wordt de garantie uit de markt gehaald.

Groencertificaat

Het groencertificaat is de voorganger van het certificaat Garanties van oorsprong. Vanwege de fraudegevoeligheid van het groencertificaat werd 1 januari 2004 gekozen voor de regeling Garanties van oorsprong. Leveranciers en producenten konden met groencertificaten bewijzen dat de energie daadwerkelijk duurzaam was geproduceerd.