Groene energie

Energie uit onuitputtelijke bronnen noemen we duurzame energie, hernieuwbare energie ofwel groene energie. Groene energie wekken we op met behulp van de natuur en duurzame energiebronnen die niet op kunnen raken. Groene energie wordt bijvoorbeeld opgewekt met wind, water, zon en warmte uit de aardbodem. Helaas is niet alle groene energie die leveranciers aanbieden ook echt duurzaam. Sommige energieleveranciers bieden ook vergroende energie aan door het kopen van certificaten. Op deze pagina vertellen we je alles over groene energie zodat je zeker weet waar je op moet letten als je kiest voor groene energie.

Wat is groene energie?

Groene energie is energie die wordt gemaakt met onuitputtelijke bronnen. In tegenstelling tot grijze energie, waarbij aardolie, aardgas en kolen aan te pas komen. Om die reden noemen we groene energie ook wel hernieuwbare energie. Bij het opwekken van de energie komen geen schadelijke stoffen vrij, zoals CO2. De opwekking van groene energie is milieuvriendelijk en draagt daarom bij aan een leefbare en duurzame aarde.

Soorten groene energie

Groene energie wordt op verschillende manieren opgewekt. We zetten de bekendste soorten groene energie voor je op een rijtje:

Zonne-energie

Een bekende vorm van groene energie is zonne-energie. De warmte van de zon produceert groene stroom. Huishoudens met zonnepanelen wekken thuis hun eigen zonne-energie op. Zonnepanelen zijn niet alleen een goede investering in een duurzame toekomst, ook je energierekening zal lager uitvallen. Zonne-energie is afhankelijk van het weer.

Waterenergie

Met de kracht van stromend water wek je duurzame waterenergie op. Waterkracht is niet afhankelijk van het weer en wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Voor het opwekken van waterkracht heb je snelstromend water nodig, dat vaak het gevolg is van hoogteverschil. Nederland is en blijft een plat land, groene energie uit waterkracht wordt daarom nauwelijks opgewekt in Nederland.

Windenergie

Een bekende vorm van Nederlandse groene energie is energie afkomstig van de wind. In Nederland staan veel losse windmolens en windmolenparken die zorgen voor deze schone energie. Windenergie is afhankelijk van het weer.

Energie uit biomassa

Biomassa is een verzamelnaam voor alle plantaardige en dierlijke afvalproducten, zoals gft, slib, koeienmest en fruit. Door biomassa te vergisten, verbranden of vergassen kan energie worden opgewekt. Uit de verbranding van biomassa is bijvoorbeeld groen gas, ook wel biogas, te winnen. Over groene energie uit biomassa zijn de meningen verdeeld. Bij de verbranding van biomassa komt namelijk de schadelijke stof CO2 vrij. Nieuwe planten en bomen nemen deze CO2 weer op tijdens het groeiproces. Er is dus sprake van CO2 compensatie, niet van een CO2-neutraal proces.

Energie uit aardwarmte en bodemwarmte

Ook met de warmte van de aarde en de grond maken we groene energie. Aardwarmte komt vanuit de kern van de aarde, terwijl bodemwarmte meer aan het oppervlak ligt. In Nederland gebruiken we geen aardwarmte, wel gebruiken we bodemwarmte in een aantal wijken.

Groene energieleveranciers

In Nederland zijn er een paar groene energieleveranciers die echt groene energie aanbieden. Energieleveranciers mogen namelijk ook groene energie verkopen als ze een Garantie van Oorsprong hebben. De energie is dan niet groen, maar vergroend. Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven.

Op zoek naar een contract met echte groene energie? Vink in onze vergelijker aan dat je alleen duurzame producten wil zien. Wij selecteren dan alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Alleen producten met groene stroom opgewekt in Nederland én C02-gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering, krijgen van ons het duurzame label.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Aandeel groene energie Nederland

In Nederland wekken we groene energie op, maar niet genoeg om alle huishoudens in Nederland te voorzien. Het aanbod van groene energie in Nederland is vaak weersgebonden. Denk aan alle windmolens die met windstil weer niet draaien en zonnepanelen die minder opleveren als de zon niet schijnt. Zodra er niet genoeg groene energie is, schakelen leveranciers over naar grijze energie.

Garantie van Oorsprong (GvO)

Een aantal energieleveranciers vergroent grijze energie door groene certificaten te kopen. Deze certificaten heten de Garantie van Oorsprong (GVO). Een GVO geeft informatie over de herkomst van de duurzame energie. Het doel van GvO’s is om de herkomst van duurzaam opgewekte elektriciteit te garanderen en te verifiëren, zodat consumenten en bedrijven transparante informatie hebben over de bron van de elektriciteit die ze gebruiken. Omdat leveranciers vaak zelf niet genoeg groene energie opwekken, kopen ze garantiebewijzen op in het buitenland. Op deze manier kunnen ze fossiele energie toch verkopen onder de noemer groene energie. Daarom noemen we dit soort stroom ook wel sjoemelstroom.

Of je nu een energiecontract met grijze of groene energie afsluit, al deze energie komt samen op het energienet. Kies je voor groene energie uit Nederland? Alleen als je voor groene energie uit Nederland kiest, maak je de mix groener.

Zelf groene energie opwekken: zonnepanelen

Steeds meer huishoudens wekken thuis groene energie op met zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen ligt aan de ligging van je dak, de stralingsfactor, de locatie van je woning en de hoeveelheid wattpiek die de zonnepanelen leveren. Wat je uiteindelijk betaalt voor je energierekening, ligt aan hoeveel je kWh’s je opwekt, hoeveel je verbruikt en jouw leverancier. In onze energievergelijker zie je binnen een paar stappen de beste energieleverancier voor zonnepanelen.

Groene energie vergelijken

In onze energievergelijker kun je energiecontracten ook vergelijken op duurzaamheid. Als je vergelijkt op duurzaamheid, selecteren wij alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Alleen producten met groene stroom opgewekt in Nederland én C02-gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering, krijgen van ons het duurzame label. Je ziet per energie aanbieding ook of er alleen sprake is van groene stroom, of dat er ook CO2-gecompenseerd gas wordt aangeboden. Zo weet je zeker dat je duurzame energie afsluit. Vergelijk de contracten op samenstelling van de energie en de energietarieven. Zo ga je ervandoor met de deal die het beste bij jou past.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 17-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven.

Groene energie is niet per definitie duurder dan grijze energie. In onze energievergelijker zet je de energietarieven van grijze en groene energie makkelijk naast elkaar. Wil je alleen vergelijken met groene energie? Geef dat dan aan in de vergelijker. Vind de beste deal en stap over.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.