IP-tv

IP-tv of te wel Internet Protocol-tv is televisieontvangst via je internetaansluiting. IP-tv kan relatief veel dataverkeer opleveren, dus een snelle internetverbinding is nodig. Een tv-beeld van goede kwaliteit vereist namelijk minstens 4 Mbps aan bandbreedte. De beeldkwaliteit is sterk afhankelijk van de compressie. Meestal wordt MPEG-2 of MPEG-4 als codering gebruikt. MPEG4 gebruikt ruwweg de helft van de bandbreedte die voor MPEG2 nodig is.

Kabel-tv-bedrijven gebruiken voor digitale tv vrijwel allemaal MPEG2 als coderingsmethode met snelheden van 6 tot 8 Mbps voor ‘gewone’ tv-kanalen en snelheden van 15 tot 25 Mbps voor HD-tv-kanalen.

Decoder

Om IP-tv te kunnen ontvangen is een decoder nodig zodat de signalen worden omgezet naar een tv-signaal op een SCART of HDMI aansluiting. Zo’n decoder wordt vaak ‘settop box’ genoemd. Een decoder die MPEG2 decodeert is eenvoudiger en dus goedkoper dan een MPEG4-decoder.

Verschillen IP-tv en kabel-tv

De kijker zal meestal niet merken of digitale tv via IP-tv of de kabel wordt aangeboden. In beide gevallen is een decoder nodig. Alleen de kwaliteit kan verschillen, afhankelijk van de bandbreedte en de coderingsmethode die gebruikt wordt.