IP-tv

IP-tv of te wel Internet Protocol-tv is televisieontvangst via je internetaansluiting. IP-tv kan relatief veel dataverkeer opleveren, dus een snelle internetverbinding is nodig. Een tv-beeld van goede kwaliteit vereist namelijk minstens 4 Mbps aan bandbreedte. De beeldkwaliteit is sterk afhankelijk van de compressie. Meestal wordt MPEG-2 of MPEG-4 als codering gebruikt. MPEG4 gebruikt ruwweg de helft van de bandbreedte die voor MPEG2 nodig is.

Kabel-tv-bedrijven gebruiken voor digitale tv vrijwel allemaal MPEG2 als coderingsmethode met snelheden van 6 tot 8 Mbps voor ‘gewone’ tv-kanalen en snelheden van 15 tot 25 Mbps voor HD-tv-kanalen.

Decoder

Om IP-tv te kunnen ontvangen is een decoder nodig zodat de signalen worden omgezet naar een tv-signaal op een SCART of HDMI aansluiting. Zo’n decoder wordt vaak ‘settop box’ genoemd. Een decoder die MPEG2 decodeert is eenvoudiger en dus goedkoper dan een MPEG4-decoder.

Verschillen IP-tv en kabel-tv

De kijker zal meestal niet merken of digitale tv via IP-tv of de kabel wordt aangeboden. In beide gevallen is een decoder nodig. Alleen de kwaliteit kan verschillen, afhankelijk van de bandbreedte en de coderingsmethode die gebruikt wordt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.