Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energiebegrippen

« Naar Begrippen

Kilowattuur (kWh)

Een kilowattuur (symbool: kWh) is een eenheid van elektrische energie of arbeid. Een kilowattuur kWh is de energie die wordt gebruikt als een vermogensbron één kilowatt (1000 Watt) gedurende 1 uur moet leveren. Als je in de energievergelijker je elektriciteitsverbruik ingeeft, gebruik je de eenheid Kilowattuur (kWh). Op je jaarafrekening kun je zien hoeveel kilowattuur (kWh) je hebt verbruikt ten opzichte van het jaar ervoor.

Standaard eenheid stroomverbruik

Kilowattuur (kWh) is afgeleid van wattuur (Wh). Je betaalt voor je stroomverbruik per kilowattuur (kWh). Een kilowattuur staat gelijk aan 10 lampen van 100 watt die een uur branden. KWh en Wh zijn geen officiële SI-eenheden (internationale standaard) voor energie, dat is namelijk de eenheid Joule.

Joule

Doordat Joule een kleine eenheid is wordt kilowattuur (kWh) vaker gebruikt, ondanks dat kWh geen standaardeenheid is. Eén kilowattuur staat namelijk gelijk aan 3.600.000 Joule. Joule (symbool J) is de SI-eenheid (internationale standaard) voor energie. Joule is door James Prescott Joule gedefinieerd als de energie die nodig is om een object te verplaatsen met een kracht van 1 newton over een afstand van 1 meter. MJ is het symbool voor 1 Megajoule oftewel 1.000.000 Joule.

De voorganger van Joule is de British Thermal Unit (BTU). Deze eenheid van energie geeft aan hoeveel warmte nodig is om de temperatuur van een pond ‘avoirdupoids’ aan water met 1 graad Fahrenheit te verhogen. BTU wordt alleen nog gebruikt in de Verenigde Staten om de soortelijke warmte van brandstoffen aan te geven. Met BTU per uur wordt het verwarmings- of koelvermogen van een systeem aangegeven.

Watt

Watt is de natuurkundige eenheid voor vermogen. Het geeft de snelheid aan waarin energie wordt verbruikt in warmte of arbeid. Het symbool voor watt is de W. De SI-eenheid watt is vernoemd naar James Watt, een natuurkundige die de eenheid omstreeks 1760-1770 uitvond. Kilowattuur (kWh) komt van Qatt en is de eenheid (geen SI-eenheid) van arbeid of energie.

Berekening hoeveelheid watt

Watt is afgeleid uit Ampère en Volt. In de natuurkunde is Ampère een eenheid van elektrische stroom, vernoemd naar de Franse natuurkundige André-Marie. De eenheid staat voor de grootte van elektrische stroom, de hoeveelheid stroom die gaat lopen. Ampère vermenigvuldigt met spanning (volt) levert het vermogen op (watt). AxV=W. Wanneer je bij lage spanning veel vermogen wilt uitoefenen dan heb je flink veel ampère nodig. Bij hoge spanning kun je met minder ampère hetzelfde vermogen creëren.

Kilowatt

Kilowatt (symbool kW) is 1000 watt. De eenheid watt staat voor vermogen, de verbruikte energie per tijdseenheid. Bij het verbruik van energie wordt meestal de eenheid kilowattuur (kWh) gehanteerd, dat staat voor het aantal kilowatt per uur.

Megawatt

Symbool MW is een afgeleide eenheid voor vermogen. Een megawatt is 1.000.000 watt. Dit staat gelijk aan 1000 kilonewton. MW is één van de internationaal geldende SI-eenheden. Grote vermogens worden in megawatt aangegeven. Een turbine in de Niagara-watervallen leverde in 1896 al een vermogen van 75 MW. Een warmtekrachtcentrale kan een vermogen hebben tot ongeveer 2000 megawatt. 1 MW is voldoende om energie te leveren aan 1000 huishoudens.

Gigawatt

Gigawatt is een afgeleide eenheid van vermogen. Een gigawatt is hetzelfde als 1000 megawatt, een miljard watt of een miljoen kilowatt.

Daniëlle

Daniëlle helpt dagelijks overstappers via mail, telefoon en sociale media: “Ken je je eigen verbruik niet? Geef aan hoeveel mensen deel uitmaken van je huishouden en de vergelijker maakt een schatting voor je.”