Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energiebegrippen

« Naar Begrippen

Meterstanden

De meterstanden zijn de begin- en eindstanden die worden gebruikt om je verbruik over een bepaalde periode te berekenen. Deze meterstanden geef je door aan je energieleverancier of ontvangt je energieleverancier via je slimme meter. Mochten er geen gegevens zijn ontvangen, dan zal je energieleverancier gebruik maken van een schatting.

Meterstanden doorgeven

Ieder jaar vraagt je energieleverancier je om de meterstanden van je elektriciteits- en gasmeter door te geven. Het doorgeven van je meterstanden kan worden gedaan via internet, telefoon of antwoordkaart. Wanneer je gebruik maakt van een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven. Op basis van je gemeten energiegebruik maakt je energieleverancier een jaarafrekening op.

Naheffing

Wanneer je meer energie verbruikt hebt dan je energieleverancier in eerste instantie had geschat, ontvang je van je energieleverancier een naheffing. Heb je minder energie verbruikt dan vooraf door je energieleverancier werd geschat? Dan kun je geld terug verwachten.

Meterstanden slimme meter

Heb je een slimme meter? Dan hoef je de meterstanden niet door te geven aan je energieleverancier. Je energieleverancier kan de meterstanden automatisch uitlezen. Een slimme meter biedt ook andere voordelen. Zo kun je er eenvoudig je energieverbruik mee bijhouden. Je wordt bewuster van je energieverbruik en kunt zo beter energie besparen. Lees hier meer over het gebruik van een slimme meter.