Netbeheerder

De netbeheerder verzorgt het beheer en transport van energie in de regio en is een onafhankelijk nutsbedrijf. Elke energieverbruiker in Nederland heeft naast zijn energieleverancier ook een (regionale) netbeheerder.

Regionale netbeheerder

Elke regio heeft zijn eigen netbeheerder. Regionale beheerders zijn verantwoordelijk voor het beheer; de aanleg, het onderhoud en netbeheer van het energienetwerk (gas en elektriciteit). Daarnaast zorgen zij voor het transport van elektriciteit en/of gas in de regio. De regionale beheerders zijn ontstaan na de privatisering en liberalisering van de energiemarkt in 2004.

Landelijke beheerders

  • Tennet
  • is de landelijke netbeheerder en is verantwoordelijk voor het landelijke hoogspannings-elektriciteitsnetwerk. De regionale netbeheerders gaan over de middenspannings- en laagspanningsnetwerken.

  • Nederlandse Gasunie
  • is de landelijke beheerder van het landelijke gastransport netwerk. De regionale beheerders gaan over de gasnetten die niet tot het landelijke netwerk behoren.

Geen vrije keuze voor netbeheerder

De consument kan kiezen uit vele energieleveranciers en deze onderling vergelijken. Een netbeheerder kan echter niet gekozen worden. Elke beheerder heeft zijn eigen voorwaarden en tarieven. De overheid heeft het netbeheer energie vastgelegd in de Gas- en Elektriciteitswet van 1998. Jaarlijks bepaalt de Autoriteit Consument & Markt de maximumtarieven die beheerders bij afnemers in rekening mogen brengen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.