Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energiebegrippen

« Naar Begrippen

Opslag duurzame energie

Opslag duurzame energie (ode) is een energiebelasting waarmee de overheid de subsidie voor duurzame energie betaalt. De opslag duurzame energie wordt per 2013 via de energierekening bij huishoudens en bedrijven in rekening gebracht. Dankzij de extra energiebelasting kan de overheid de productie van groene energie stimuleren.

Financiering duurzame energie

Met de opbrengst van de opslag duurzame energie financiert de overheid de subsidiepot Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Ondernemers die energie opwekken en daarbij het milieu niet of nauwelijks belasten, kunnen deze subsidie aanvragen. De overheid streeft in 2020 naar een aandeel van 14% groene energie in Nederland. De opslag duurzame energie is nodig om dit doel te behalen.

Uitleg energierekening

De opslag duurzame energie is een vorm van energiebelasting en wordt via je energierekening bij je in rekening gebracht. De energieleverancier draagt de energiebelasting vervolgens af aan de overheid. Wil je meer weten over je energierekening? Over de opbouw ervan? Lees dan verder op de pagina uitleg energierekening.