Terugleveren van energie

Nu steeds meer mensen zonnepanelen aanschaffen kunnen ook steeds meer mensen zelf voorzien in hun eigen energiebehoefte. Vooral in de zomer kan het voorkomen dat je genoeg energie opwekt om zelf gebruik van te maken en dat je zelfs nog energie overhoudt.

Wat is salderen

Salderen is de aftreksom van de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen van je energieleverancier en de hoeveelheid energie die je door de opbrengst van zonnepanelen zelf hebt teruggeleverd aan het openbare net. Deze hoeveelheid wordt weergegeven op je energierekening in kWh. Om te kunnen salderen is het nodig dat de zonnepanelen op je eigen dak of terras liggen en dus door dezelfde aansluiting worden teruggeleverd als waarmee je energiebedrijf stroom levert.

Salderingsgrens

De salderingsgrens is de grens aan de hoeveelheid energie die je terug levert aan het openbare net, wat meetelt voor het salderen. Deze salderingsgrens kan per huishouden verschillen. Zo is het bijvoorbeeld nooit mogelijk meer energie te salderen dan je hebt afgenomen bij het energiebedrijf. De salderingsgrens lag vóór 1 januari op 5000 kWh. Dit was de hoeveelheid elektriciteit die je van je eigen verbruik af mocht trekken. Tegenwoordig verschilt de salderingsgrens voor iedereen en vind je de salderingsgrens op je energierekening.

Terugleveren van stroom

In het geval dat je meer stroom terug levert aan het energiebedrijf dan je zelf afneemt, ontvang je een terugleververgoeding. Deze vergoeding wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid energie die overblijft. Ieder energiebedrijf bepaalt zelf hoeveel terugleververgoeding je ontvangt. Deze terugleververgoeding is bij een aantal energieleveranciers gelijk aan het kale leveringstarief dat in je contract staat aangegeven. Om erachter te komen hoeveel je precies terug kunt verwachten neem je contact op met je energieleverancier.

 

[esos-chat]

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.