Vastrecht

Wat is vastrecht?

Vastrecht zijn de administratieve kosten die energieleveranciers bij klanten in rekening brengen. Vastrecht is een vast bedrag dat per kwartaal, half jaar of per jaar in rekening wordt gebracht. Het vastrecht is voor iedere klant hetzelfde en dus niet afhankelijk van de hoogte van het energieverbruik.

Stijging vastrecht

Het vastrecht is de laatste jaren flink omhoog gestegen. Er zijn geen maximumtarieven voor het vastrecht dat energieleveranciers mogen vragen van klanten. Zij zijn ook niet wettelijk verplicht om de vastrechtkosten te verantwoorden. De vastrechtkosten verschillen sterk per energieleverancier. Let dus op de hoogte van het vastrecht als je energie-aanbiedingen vergelijkt.

Vastrecht en energie vergelijken

Vooral als je een kleinverbruiker bent, kun je de dupe zijn als je energieleverancier een hoog vastrecht in rekening brengt. De hoogte is namelijk niet te beïnvloeden door zuinig met energie om te springen. Als je energieleveranciers vergelijkt, let dan niet alleen op de welkomstpremie en/of actietarieven. Kijk ook goed naar de hoogte van het vastrecht.

Verhoging vastrecht na contractduur

Heb je een energiecontract van bijvoorbeeld 1 jaar? Na de contractvervaldatum wordt je energiecontract stilzwijgend verlengd in een contract voor onbepaalde tijd zonder einddatum. Sommige energieleveranciers verhogen dan de kosten van vastrecht. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Stap dan elk jaar over naar de goedkoopste energieleverancier van dat moment.

Uitleg energierekening

Vastrecht is slechts een van de vele kostenposten op je energierekening. Je betaalt ook netwerkkosten, leveringskosten, energiebelasting, btw en opslag duurzame energie. Kijk voor meer achtergrondinformatie op de pagina uitleg energierekening.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.