Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringbegrippen

« Naar Begrippen

Vrije artsenkeuze

Vrije artsenkeuze betekent letterlijk dat je zelf mag bepalen van welke zorgverlener je zorg wilt ontvangen. De zorgverzekeraar heeft hier niets over te zeggen. Dit geldt voor alle zorg, dus zowel het ziekenhuis, de tandarts en de fysiotherapeut mag je zelf uitkiezen.

Voorwaarden

Je hebt vrije artsenkeuze als je een basisverzekering met restitutiepolis afsluit. Met deze polis kun je kiezen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden. Ook krijg je een vergoeding voor de gemaakte kosten zolang de zorg door de polis wordt gedekt. Let dus wel op dat de zorg binnen je verzekering valt, tandartskosten krijg je bijvoorbeeld alleen terug als je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten.

Zorgkosten voorschieten

Bij een restitutiepolis en dus vrije artsenkeuze geldt dat, wanneer je een zorgverlener bezoekt die niet gecontracteerd is door je zorgverzekeraar, je de zorgkosten zelf moet voorschieten. Je kunt de rekening/nota achteraf bij de zorgverzekeraar declareren. Heeft de zorgverlener een contract met je zorgverzekeraar, dan wordt de rekening vaak meteen doorgestuurd naar je verzekeraar.

Restitutiepolis is meestal duurder

Bij veel zorgverzekeraars kun je kiezen tussen een restitutiepolisnaturapolis en budgetpolis. Een restitutiepolis is meestal iets duurder op maandbasis, al is dit niet altijd het geval.

Wat als je geen vrije artsenkeuze hebt?

Dit is het geval bij een naturapolis en een budgetpolis. Als je geen vrije artsenkeuze hebt kun je alleen terecht bij zorgverleners die zijn gecontracteerd door je zorgverzekeraar. Als je ervoor kiest om door een niet-gecontracteerde zorgverlener behandeld te worden, kan het zijn dat je maar een deel van de vergoeding krijgt.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken