Coronavirus hond en kat: alles wat je moet weten

Laatste update: 5 januari 2021.

Nu het Coronavirus (COVID-19) zich in Nederland heeft verspreid, vragen veel honden- en kattenbezitters zich af at de gevolgen zijn van het coronavirus op hun huisdieren. Op deze pagina lees je hier meer over.

Kan een hond of kat het coronavirus oplopen?

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat dieren het coronavirus kunnen oplopen. Er wordt op dit moment wel volop onderzoek gedaan naar de gevoeligheid van dieren voor het coronavirus, om dit definitief op te kunnen helderen.

Update 30 maart: op 28 maart werd bekend dat een Belgische kat het virus heeft opgelopen, de kat zou besmet zijn geraakt door haar baasje. Lees hieronder meer over welke klachten van het Coronavirus je huisdier kan vertonen.

Verspreiding coronavirus door huisdieren

Er is niets dat erop wijst dat het coronavirus door huisdieren, zoals honden en katten, kan worden verspreid. Het virus is lijkt op dit moment alleen van mens op mens overdraagbaar.

Update 30 maart: Inmiddels zijn er toch gevallen gemeld waarbij huisdieren het virus hebben gekregen. Vorige maand is het virus al bij honden in Hong Kong aangetroffen.  Op 28 maart werd het bekend dat een kat in België geïnfecteerd is geraakt met het virus.

Welke klachten van het Coronavirus kan een huisdier vertonen?

Update 30 maart: Het baasje van de kat die in België geïnfecteerd is geraakt,  was zelf geïnfecteerd met het Coronavirus.  Een week na de besmetting begon de kat alle volgende symptomen te vertonen:

  • Diarree
  • Braken
  • En ademhalingsmoeilijkheden;

Het advies van de Belgische viroloog is: Baasjes van honden en katten hoeven zich niet meteen zorgen te maken. “Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt”. Ook is het virus van mens tot dier overgedragen en niet andersom.

Lees hieronder welke maatregelen je kan treffen wanneer je geïnfecteerd bent en een huisdier hebt.

Voorzorgsmaatregelen na contact met katten en honden

Het is belangrijk om te weten dat elk oppervlak dat in contact komt met een persoon die geïnfecteerd is met het coronavirus, het virus kan overdragen. Dit geldt dus ook voor de vacht van een kat of hond, maar ook door aanraking van de kop van het dier kan het virus mogelijk worden overgedragen.

De volgende voorzorgsmaatregelen geadviseerd voor contact met huisdieren:

  • Was je handen na contact met huisdieren altijd goed volgens de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu);
  • Raak ontlasting van dieren nooit aan, maar gebruik handschoenen of een speciaal zakje om de ontlasting op te ruimen;
  • Laat je huisdier niet aan open wonden of sneetjes van andere mensen likken;
  • Vermijd contact met (huis)dieren van besmette personen;
  • Vermijd contact met wilde dieren;
  • Reinig alle plekken waar je huisdier vaak komt (zoals de kooi en drinkbakken) grondig;
  • Vertoont je huisdier symptomen zoals niezen, hoesten of andere vreemde symptomen? Bel dan meteen de dierenarts en houdt je huisdier tot die tijd binnen.

Contact met huisdieren als je zelf besmet bent met het coronavirus

Ben je zelf besmet met het coronavirus? Dan is het advies vanuit de World Health Organization om tijdens de quarantaine, naast het contact met anderen, ook het contact met huisdieren te vermijden. Zo voorkom je dat het COVID-19 virus per ongeluk toch wordt overgebracht.

Lees ook:

Coronavirus: wat vergoedt mijn zorgverzekering?
Uitvaart en het Coronavirus