Coronavirus hond en kat: alles wat je moet weten

Het Coronavirus (COVID-19) in Nederland is zeer besmettelijk voor mensen, honden- en kattenbezitters vragen zich daarnaast af wat de gevolgen zijn van het coronavirus op hun huisdieren. Op deze pagina lees je hier meer over.

Kan een hond of kat het coronavirus oplopen?

Huisdieren kunnen besmet raken met het coronavirus. Uit onderzoek is gebleken dat bij 1 op de 5 katten en 1 op de 7 honden uit huishoudens waar iemand besmet is geweest met het coronavirus antistoffen zijn gevonden. Honden en katten hebben geen tot milde klachten wanneer zij besmet zijn met het coronavirus.

Ook kunnen hamsters, konijnen en fretten besmet raken met het coronavirus. Hier is nog vrij weinig over bekend, maar omdat deze huisdieren zelden het huis verlaten, hoeven er geen voorzorgsmaatregelen genomen te worden.

Verspreiding coronavirus door huisdieren

Er is niets dat erop wijst dat het coronavirus door huisdieren, zoals honden en katten, kan worden verspreid. Tot op heden zijn geen gevallen bekend waarin honden of katten mensen hebben besmet en is het virus niet van dier op mens overdraagbaar. Wel zijn verschillende personen besmet geraakt door nertsen die besmet waren met het coronavirus op nertsenbedrijven. Op 28 augustus 2020 heeft het kabinet besloten dat alle nertsenbedrijven de productie voor begin 2021 moeten stoppen i.v.m. het coronavirus.

Welke klachten van het Coronavirus kan een huisdier vertonen?

In België is een kat bekend met besmetting met het Coronavirus. Het baasje van de kat was zelf geïnfecteerd met het Coronavirus, wat de besmetting van zijn huisdier verklaart. Een week na de besmetting begon de kat alle volgende symptomen te vertonen:

 • Diarree;
 • Braken;
 • En ademhalingsmoeilijkheden.

De meeste honden en katten die besmet zijn met het coronavirus vertonen geen tot milde klachten.

Het advies van de Belgische viroloog is: Baasjes van honden en katten hoeven zich niet meteen zorgen te maken. “Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt”. Ook is het virus van mens tot dier overgedragen en niet andersom.

Lees hieronder welke maatregelen je kan treffen wanneer je geïnfecteerd bent en een huisdier hebt.

Voorzorgsmaatregelen na contact met katten en honden

Het is belangrijk om te weten dat elk oppervlak dat in contact komt met een persoon die geïnfecteerd is met het coronavirus, het virus kan overdragen. Dit geldt dus ook voor de vacht van een kat of hond, maar ook door aanraking van de kop van het dier kan het virus mogelijk worden overgedragen.

De volgende voorzorgsmaatregelen geadviseerd voor contact met huisdieren:

 • Was je handen na contact met huisdieren altijd goed volgens de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu);
 • Raak ontlasting van dieren nooit aan, maar gebruik handschoenen of een speciaal zakje om de ontlasting op te ruimen;
 • Laat je huisdier niet aan open wonden of sneetjes van andere mensen likken;
 • Vermijd contact met (huis)dieren van besmette personen;
 • Vermijd contact met wilde dieren;
 • Reinig alle plekken waar je huisdier vaak komt (zoals de kooi en drinkbakken) grondig;
 • Vertoont je huisdier symptomen zoals niezen, hoesten of andere vreemde symptomen? Bel dan meteen de dierenarts en houdt je huisdier tot die tijd binnen.

Contact met huisdieren als je zelf besmet bent met het coronavirus

Ben je zelf besmet met het Coronavirus? Dan is het advies vanuit de World Health Organization om tijdens de quarantaine, naast het contact met anderen, ook het contact met huisdieren te vermijden. Zo voorkom je dat het COVID-19 virus per ongeluk toch wordt overgebracht.

Hieronder enkele maatregelen:

 • Vermijd het contact met je huisdier, zoals knuffelen;
 • Houd huisdieren zo veel mogelijk binnen tijdens je quarantaine;
 • Laat honden kort en aangelijnd uit;
 • Laat een niet-zieke huisgenoot voor je huisdier zorgen als dit mogelijk is;
 • Goede hygiëne is extra belangrijk.

Lees hier meer over het coronavirus en huisdieren.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.