Energieprijzen

Bekijk de ontwikkeling van de energieprijzen en vergelijk direct om de beste deal te kiezen.
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Energieprijzen vergelijken
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Snel navigeren naar

Stijgende energieprijzen

Laatste update:

De stijging van de energieprijzen wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Ten eerste is er oorlog uitgebroken tussen Oekraïne en Rusland. Dit leidt tot een hoop onzekerheid in de markt, waardoor de prijzen van veel grondstoffen zijn gestegen. Omdat Nederland deels afhankelijk is geworden van buitenlands gas, loopt ook bij ons de prijs flink op. Daarnaast zijn de plannen voor extra gastoevoer via de Nord Stream-2 pijpleiding stopgezet. Ook de import van Russisch gas werd verder beperkt vanwege onderhoud en problemen bij Nord Stream-1, waardoor het aanvullen van de Europese gasvoorraden vertraging opliep. De naderende winter zorgde voor onrust in de markt. Door de ontwikkelingen in de markt is het vergelijken van energie in 2022 nóg belangrijker geworden.

tip

Het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen

Vanwege de hevig wisselende energieprijzen is de markt op dit moment erg onzeker voor veel leveranciers om contracten aan te bieden. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies. Bekijk dan hier ons advies.

Overzicht energieprijzen 2022

LeverancierStroomprijsGasprijs
Budget energie€ 1,364€ 4,257
Coolblue energie€ 0,765€ 2,943
Delta energie€ 0,567€ 2,463
Eneco€ 0,958€ 4,630
Energiedirect.nl€ 0,667€ 2,714
Engie€ 0,693€ 2,733
Essent€ 0,734€ 2,719
Gewoon energie€ 0,768€ 2,693
Greenchoice€ 0,890€ 3,441
Innova energie€ 0,768€ 2,693
Mega energie€ 0,685€ 2,660
OM | Nieuwe energie€ 0,555€ 2,504
Oxxio€ 0,958€ 4,630
Powerpeers€ 0,713€ 3,374
Pure energie€ 0,882€ 3,874
Shell Energy€ 0,651€ 2,503
Vandebron€ 0,829€ 3,332
Vattenfall€ 0,695€ 2,817
Vrijopnaam€ 0,783€ 3,482
United Consumers€ 0,879€ 2,302

Toelichting op de energieprijzen

De prijzen bestaan uit het leveringstarief inclusief BTW, ODE en energiebelasting. Dit zijn de variabele energieprijzen op basis van het instaptarief van een modelcontract. Het instaptarief geldt wanneer je als nieuwe klant een modelcontract afsluit bij de betreffende leverancier. Elke leverancier biedt altijd een modelcontract aan. De energieprijzen van november 2022 zijn op 3 november 2022 opgevraagd. Echter kunnen de leveranciers de instaptarieven op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer veranderen. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Hoe is de energieprijs opgebouwd?

Met energieprijzen bedoelen we de prijs van elektriciteit (kWh) en de gasprijs (kubieke meter). De energieprijs bestaat uit de volgende drie onderdelen:

 1. Leveringskosten
 2. Netbeheerkosten
 3. Belastingen

Hieronder lichten we elk onderdeel apart toe. Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze handige uitlegvideo.

Energieprijzen

Tom legt uit hoe de energieprijs in elkaar zit

In onderstaande video legt onze energie-expert Tom Schlagwein uit hoe de energieprijs precies is opgebouwd.

 

Leveringskosten

Dit zijn de kosten die je betaalt voor stroom en gas. De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:

1. Verbruikskosten

Deze kosten betaal je voor de hoeveelheid gas en stroom die je verbruikt. Je energieleverancier bepaalt hoe hoog dit energietarief is.

2. Vaste leveringskosten (vastrecht)

Onder het vaste leveringstarief verstaan we de vaste kosten die je betaalt voor de aansluiting op de waterleiding of het elektriciteitsnet. Je betaalt deze kosten altijd, ongeacht je energieverbruik. Energieleveranciers mogen zelf bepalen wat de hoogte is van de vaste leveringskosten. De ene leverancier hanteert een laag vastrecht en compenseert dit met iets hogere energietarieven of juist andersom.

Jaarlijkse aansluitkosten

De netbeheerkosten bestaan uit vier onderdelen:

-jaarlijkse aansluitkosten (periodieke aansluitvergoeding);
-vastrecht transport (transport onafhankelijk tarief);
-capaciteitsafhankelijk transporttarief (transportsafhankelijk tarief);
-Meterhuur (meettarief).

De jaarlijkse aansluitkosten betaal je voor het in stand houden en onderhouden van je aansluiting. Je betaalt deze periodieke kosten via je energieleverancier.

Vastrecht transport

Dit zijn de kosten voor het transport van je energie. Dit is een vast tarief dat onafhankelijk is van je verbruik. Netbeheerders dekken hiermee bijvoorbeeld de adminitratiekosen en het onderhoud van het energienetwerk.

Capaciteitsafhankelijk transporttarief

Dit is een vast bedrag per jaar voor de transportkosten van energie. Netbeheerders gebruiken dit geld o.a. voor de aanleg en onderhoud van energienetten. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de capaciteit van je aansluiting.

Meterhuur

Je betaalt de meterhuur (ook wel meettarief genoemd) voor het gebruik van de meter, de installatie ervan en het beheer. De elektriciteits- en gasmeter zijn namelijk eigendom van de netbeheerder.

Energiebelasting

De overheid wil ons stimuleren om zuiniger om te gaan met energie, daarom heft de overheid energiebelasting over het verbruik energie. Je betaalt deze belasting over elke kWh (stroom) of m3 (gas) die je verbruikt. Deze belasting komt bovenop het kale leveringstarief en betaal je aan je energieleverancier. Wil je weten hoeveel energiebelasting jij betaalt? Maak dan een berekening via onze tool op de energiebelasting pagina.

Opslag duurzame energie (ODE)

De ODE is door de overheid ingevoerd om  investeringen in duurzame energie mogelijk te maken. Het is een heffing op energie en zit verwerkt in je energietarieven. Je betaalt de heffing per kWh stroom en per m3 gas die je verbruikt. Net zoals bij de energiebelasting geldt hier: hoe meer je verbruikt, hoe meer ODE je betaalt.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet een deel van de energie die je verbruikt als een basisbehoefte. Daarom hoef je daarover geen energiebelasting te betalen. Per elektriciteitsaansluiting geldt een belastingvermindering. In 2022 bedraagt de vermindering energiebelasting € 824,77.

Btw

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Je betaalt over bijna alles wat je koopt of afneemt 21 procent btw, dus ook voor energie. Je betaalt de btw over de gehele energierekening, dus ook over de energiebelasting en de ODE. Je energieleverancier draagt de btw die je betaalt voor je af aan de belastingdienst. Let op: per 1 juli 2022 is de BTW op stroom en gas verlaagd van 21% naar 9%.


Ontwikkeling variabele energieprijzen (2014 – 2022)

Stroom

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de stroomprijs per kWh te zien. Op dit moment is de gemiddelde stroomprijs per kWh €0,790. Dit betreft de stroomprijs in euro’s, inclusief 9% BTW, energiebelasting en ODE.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6363eec796df1"></iframe>

Gas

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de gasprijs per m3 te zien. Op dit moment is de gemiddelde gasprijs per m3 €3,138 Dit betreft de gasprijs in euro’s, inclusief 9% BTW, energiebelasting en ODE.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6363eeca83acb"></iframe>

Vergelijk alle energieprijzen

Vergelijk de energieprijzen in onze vergelijker en check je voordeel

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.6

2296 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  16 dagen geleden
  Top geregeld en overzichtelijk

  Top geregeld en overzichtelijk

  Stijn
  Star on Star on Star on Star on Star on
  24 dagen geleden
  Tevreden met de service

  Tevreden met de service. Snelheid en kwalitei

  klant
  Star on Star on Star on Star on Star off
  1 maand geleden
  Ging allemaal goed

  Ging allemaal goed

  Th Hubers
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.6

  2296 reviews

  Vaste en variabele energieprijzen

  Leveranciers kunnen de prijzen van variabele tarieven meerdere keren per jaar aanpassen. In de basis worden de tarieven twee keer per jaar aangepast. Dit gebeurt meestal op 1 januari en 1 juli van het jaar. Vanwege de ontwikkelingen in de markt passen enkele leveranciers hun tarieven vaker aan. Enkele leveranciers hebben zelfs aangekondigd dat zij tarieven voortaan maandelijks wijzigen.

  Let op: Vanwege de hoge energieprijzen bieden energieleveranciers nauwelijks tot geen vaste contracten meer aan. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld over welk type contract voordeliger is. Zodra de energiemarkt weer stabieler wordt, zullen leveranciers weer meer voordelige vaste contracten aanbieden waardoor er een grote kans is dat de vaste contracten weer goedkoper zullen zijn dan variabele contracten. Daarnaast heb je bij een vast contract altijd het voordeel van zekerheid over je tarieven.

  Bekijk het verschil tussen een energiecontract met variabele en vaste energieprijzen in onderstaande grafiek. Of ga direct naar onze energievergelijker.


  *Jaarprijs van het goedkoopste energiecontract op dat moment.
  **Het variabele tarief is berekend op basis van een gemiddelde van de variabele contracten van Eneco, Essent en Vattenfall.

  Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

  <iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/62c4417607c85"></iframe>

  Hoge energieprijzen en toch besparen?

  Ondanks de hogere energieprijzen in 2022 is het toch mogelijk om te besparen op je energierekening. In onze vergelijker vergelijk je gemakkelijk en snel het aanbod van energieleveranciers. Geef je adres en verbruik door en je ziet binnen een paar minuten welke energieleveranciers de beste deals hebben voor jou. Je kunt ook besparen door minder energie te verbruiken. Door je woning te isoleren blijft de kou in de winter buiten en is je woning in de zomer juist lekker koel. Of wat dacht je van de verwarming 1 graden lager te zetten? Bekijk snel alle andere energie bespaartips!

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.