Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten
Vergelijk energieleveranciers

Vul je postcode en huisnummer in:

{{energy_consumption_buttons_show ? 'Schat mijn jaarverbruik' : 'Vul je jaarverbruik in'}}

1
2
Kies je huidige leverancier Kies je huidige leverancier

Grijze stroom

Grijze stroom is stroom die wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, ofwel brandstoffen die kunnen opraken. De tegenhanger van grijze stroom is groene stroom, milieuvriendelijke stroom die wordt gemaakt uit energiebronnen die nooit opraken.

Grijze stroom en energie opwekking

Grijze stroom is een vorm van grijze energie is stroom die op een milieu-onvriendelijke manier wordt opgewekt. Daarin kan onderscheid worden gemaakt in 2 manieren van opwekken:

  • Als eerste stroom die wordt gemaakt uit bronnen die kunnen opraken, zoals gas en steenkool. De broeikasgassen die hieruit ontstaan, zijn schadelijk voor het milieu.
  • Ten tweede stroom die wordt geleverd door middel van kernenergie. Het afval van kernenergie is zeer slecht voor het milieu.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn energiebronnen die miljoenen jaren geleden uit fossielen zijn ontstaan, versteende dieren- en plantenresten. Er zijn 3 soorten fossiele brandstoffen: aardgas, aardolie en steenkool. Fossiele brandstoffen raken op den duur op omdat:

  • de vorming van fossiele brandstoffen zo veel tijd kost.
  • wij deze brandstoffen zo veel gebruiken.

Een ander nadeel van fossiele brandstoffen is dat er veel CO2 vrijkomt bij het opwekken van energie uit deze brandstoffen. Hierdoor is het gebruik van fossiele brandstoffen schadelijk voor het milieu. Toch komt de meeste energie die we gebruiken (93%) uit fossiele brandstoffen.

Niet erg milieuvriendelijk dus

Steeds meer consumenten kiezen voor groene energie en daarmee voor milieuvriendelijkheid. Grijs gas en grijze stroom worden opgewekt met behulp van energiebronnen die kunnen opraken. Bijkomend nadeel is dat bij het maken van elektriciteit met deze energiebronnen, schadelijke stoffen vrijkomen die slecht zijn voor het milieu. Sommige soorten grijze energie zijn afkomstig van kernenergie, afval hiervan afkomstig is zeer schadelijk. Genoeg redenen voor veel mensen om te kiezen voor groene energie.

Groene stroom

Tegenover grijze stroom staat groene stroom. Zoals de naam al aangeeft, is groene stroom schoon en duurzaam. Groene stroom wordt gemaakt uit energiebronnen die nooit opraken, zoals wind, zon, water en biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor biologisch afval dat via diverse processen wordt omgezet in energie. Hierbij kun je denken aan organische materialen, zoals hout en afval, maar ook mest, plantaardige olie en (delen van) speciaal hiervoor geteelde gewassen.

Grijze en groene stroom vergelijken

Via onze energievergelijker kun je eenvoudig grijze en groene stroom en energie vergelijken. Kies de energieleverancier en het energiecontract dat het beste bij je wensen aansluit. De overstap regelen wij gratis voor je.

Energievergelijker