Energie in Friesland

Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Start met vergelijken om de beste energiecontracten in Friesland te vinden
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Van alle energieleveranciers in Nederland was Essent in 2018 per saldo het minst populair onder de Friese gebruikers van Overstappen.nl; de energiegigant verloor ten opzichte van de andere energiepartijen de meeste klanten. Hierna volgen Eneco en NLE. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van de energiemarkt van Overstappen.nl. Opvallend is dat er twee duurzame leveranciers staan in de top 3 van grootste stijgers. Vandebron scoorde veruit het best. Daarnaast wisten Fenor en Greenhoice veel nieuwe contracten af te sluiten.

Friezen kiezen voor het goedkoopste contract

“Een grote aanbieder zoals Essent verliest relatief veel huishoudens als klant omdat zij afgelopen jaar minder hebben ingezet op het aanbieden van actiecontracten via vergelijkingssites. Andere kleinere duurzame spelers, zoals Vandebron en Greenchoice, hebben hier wel op ingezet waardoor de Essent veel klanten ziet vertrekken en hier maar weinig voor terug ziet komen”, zegt Frederik van der Veen van Overstappen.nl. Ook al zijn de eerdergenoemde duurzame energieleveranciers hard gegroeid, over het algemeen kiezen Friezen nog vaak voor een niet-duurzaam energiecontract. Op de ranglijst van duurzaamste provincies werd de provincie 11e van de 12.

Switchmarkt

Als je kijkt naar het aantal overstappers, dan is Friesland niet een van de koplopers. Wel wordt het bij steeds meer mensen bekend dat het loont om over te stappen. De cijfers wijzen uit dat het percentage overstappers uit Friesland afgelopen jaar weer hoger lag dan het jaar ervoor. “Veel consumenten zijn inmiddels gewend om te switchen, die zien we jaarlijks terugkomen. Daarnaast komt het overstappen van energieleverancier ook steeds vaker in het nieuws en gaan veel positieve verhalen de ronde. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen overtuigd worden van het gemak en de besparing”, zegt Van der Veen.

Besparen

Klanten die bij een leverancier blijven als hun contract is afgelopen, gaan meer betalen dan nodig is. Als het vaste (actie)contract afloopt, wordt dit automatisch overgezet in een variabel contract. Deze tarieven zijn vrijwel altijd hoger dan de actietarieven die je krijgt als je overstapt. Daarnaast loop je ook de hoge welkomstkorting mis. “Het is de moeite waard om de einddatum van je contract in de gaten te houden. Sommige leveranciers bieden een verlengingsaanbod aan, met nieuwe vaste tarieven, maar wij raden aan om deze te vergelijken met de tarieven van de overige actiecontracten. In de meeste gevallen is overstappen nog steeds voordeliger”, aldus Van der Veen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.