Slimme thermostaten vergelijken

Er bestaan verschillende manieren waarop je kunt besparen op je energiekosten. Via de energievergelijker op Overstappen.nl leg je eenvoudig de tarieven van je huidige energieleverancier naast de tarieven van andere energieleveranciers. Hierdoor kom je er snel achter of je teveel betaalt voor energie en naar welke energieleverancier je over moet stappen om te kunnen besparen.

De slimme thermostaat vergelijken

 

Anna ThermostaatDelta Comfort WijzerEnergieAssistentNestThermoSmart AdvancedToon®
Bestel je thermostaat:Klik hier »Niet los te koopNiet los te koopKlik hier »Klik hier »Klik hier »
Energieleverancier:NLEDeltaE.ONEssent/ENGIEToon
Voor wie:IedereenKlantenIedereenIedereenIedereenIedereen
Aanschafprijs los:€249€249€249€199
Aanschafprijs voor klanten:Gratis€99Gratis bij 3-jarig contractGratis bij 5-jarig contract/Gratis bij een 4-jarig contractGratis bij 4-jarig contract
Abonnementskosten:€3,99Gratis voor klanten, anders €14,50€3,50
Installatiekosten:€70€75 als je kiest voor installatie door een monteur€79/Gratis€75€75
Gebruik:AnnaDelta Comfort WijzerEnergieAssistentNestThermosmartToon
Display bediening:JaJaJaJaJaJa
Afstandsbediening:JaJaJaJaJaJa
Instelbaar programma:JaJaJaJaJaJa
App beschikbaar:JaJaJaJaJaJa
Internetverbinding:WifiWifiWifiWifiWifiWifi
Soort cv-ketel:OpenthermOpenthermOpenthermOpenthermOpenthermOpentherm
Regelt temperatuur per vertrek:NeeNeeNeeOptioneel*NeeNee
Privacy/opslaan gegevens:Op thermostaat/appOp thermostaat/appOp thermostaat/appBij NestOp de cloudOp thermostaat/app
Mogelijkheden:AnnaDelta Comfort WijzerEnergieAssistentNestThermosmartToon
Zelflerend vermogen:JaNeeNeeJaJaJa
Meet gasverbruik:NeeJa (met slimme meter)JaJaNeeJa
Meet stroomverbruik:NeeJa (met slimme meter)JaJaNeeJa
Meet stroomverbruik per apparaat:NeeOptioneel*Optioneel*NeeNeeOptioneel*
Geofencing of -tracking:JaNeeJaNeeOptioneel*Nee
Bewegingssensor:Ja (50 cm)JaNeeJaNeeNee
Houdt rekening met buitentemperatuur:JaNeeNeeNeeJaJa
Werkt met:AnnaDelta Comfort WijzerEnergieAssistentNestThermosmartToon
Stadsverwarming:NeeNeeNeeJaJaJa
Vloerverwarming:JaNeeJaJaJaJa
Uitbreidingen mogelijk:AnnaDelta Comfort WijzerEnergieAssistentNestThermosmartToon
Rookmelder:NeeNeeNeeOptioneel*NeeOptioneel*
Slimme stekkers:NeeOptioneel*Optioneel *NeeNeeOptioneel*
Zonnepanelen:NeeOptioneel*Optioneel*NeeNeeOptioneel*
Elektrisch rijden:NeeOptioneel*NeeNeeNeeNee

* Houdt er rekening mee dat er meestal kosten zijn verbonden aan de optionele extra’s

Voorbeelden van slimme thermostaten

  1. Nest: ook wel de meest bekende thermostaat der slimme thermostaten. Nest is sinds 2011 op de markt met een modern-klassieke look. De herkenbaar klassieke look van een ronde thermostaat is bij Nest gecombineerd met een modern digitaal scherm. De Nest kan via een mobiele app worden bestuurd en kan na een periode een energiezuinig programma opstellen passend bij het gedrag van de bewoners.Volgens onderzoek van Nest zelf heeft de thermostaat zich in twee jaar terugverdiend. Nadeel van de Nest is dat de thermostaat (nog) niet overweg kan met OpenTherm-ketels. Hierdoor kunnen alleen besparingen worden behaald op verwarming en airco maar niet op modulerende ketels. De Nest wordt aangeboden bij een energiecontract van Essent.
  2. Toon: energiemaatschappij Eneco richt zich steeds meer op aanvullende diensten. Toon is een vierkant apparaat met een touchscreen bediening. Het apparaat kan via een mobiele app worden bediend. De thermostaatfunctie biedt inzicht in het energiegebruik door de zelflerende functie van het energiegebruik in huis en biedt ondersteuning voor modulerende cv-ketels.  Daarnaast is het mogelijk de opbrengst van de eventueel aanwezige zonnepanelen te meten. In combinatie met een slimme meter kan ook het gasverbruik worden gevolgd. Ook het in- en uitschakelen van Philips Hue-lampen is mogelijk.
  3. Anna: een slimme thermostaat ontwikkeld door de Nederlandse Energiemaatschappij, in samenwerking met Plugwise. Deze slimme thermostaat heeft een klassiek ronde vorm en beschikt over een zelflerende functionaliteit. De gebruiker heeft de keuze uit verschillende bespaarprofielen. Zo kunnen koukleumen kiezen voor een speciaal profiel waardoor ze het minder snel koud zullen hebben.
  4. E-thermostaat: energieleverancier Essent is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de E-thermostaat. Deze slimme meter kan iets minder dan bovenstaande slimme meters. Zo is de E-thermostaat niet in staat zich het gebruikelijke energiegebruik in huis aan te leren. Wel is het mogelijk deze meter van een afstand te besturen via een mobiele app. Daarnaast beschikt de E-thermostaat over een sensor waarmee de verwarming in- en uitgeschakeld kan worden op basis van aan- of afwezigheid van mensen in huis.
  5. EnergieAssistent: de Duitse energieleverancier E.ON biedt voor het energiebeheer in huis een compleet pakket. Het pakket bestaat uit verschillende modules die samenhangen en bestuurd worden met een app. Zo kan de verwarming aan worden gestuurd via een thermostaatmodule  en bevat het pakket een bewegingssensor om aan te voelen of er mensen in huis aanwezig zijn. Dankzij de verschillende kastjes en aansluitbare modules claimt E.ON dat er per huishouden gemiddeld 10% bespaard kan worden op het energieverbruik.
  6. De Delta Comfort Wijzer: De Zeeuwse energieleverancier Delta biedt ook een slimme thermostaat aan. De Delta Comfort Wijzer kan worden bestuurd via een telefoon, tablet of vanaf de computer. Door de drie ‘smart plugs’ te installeren kun je verschillende apparaten individueel bedienen en/of programmeren.
  7. Qbox: deze slimme thermostaat wordt aangeboden door energieleverancier Qurrent. Het apparaatje toont het gebruik van gas, elektriciteit en de opbrengst van zonnepanelen. Het apparaat kan de standen van zowel traditionele als slimme meters uitlezen. bij traditionele meters is het echter alleen mogelijk het elektriciteitsverbruik in te zien. Hiermee krijg je inzicht in je energieverbruik per dag, week en maand.

Besparen op energiekosten

Naast het vergelijken van de tarieven van energieleveranciers kun je besparen op energie door te letten op je energieverbruik. Mogelijkheden hiervoor zijn onder andere het beter isoleren van je huis, je huis minder verwarmen en korter douchen. Voor de ontwikkeling van slimme thermostaten keek je op je energierekening of je besparings-inspanningen hadden geholpen je energierekening te verlagen. Dankzij de ontwikkeling van slimme meters en slimme thermostaten kun je tegenwoordig op elk gewenst moment je energieverbruik bekijken.

Actueel beeld van je energieverbruik

Door nieuwe technologieën is het achteraf kijken naar je energiekosten niet meer nodig. Zo helpt een slimme thermostaat je een actueel inzicht te krijgen in je energiegebruik. Dit maakt het mogelijk om op ieder moment in te grijpen en een trend te doorbreken. Je kunt dus op elk gewenst moment bekijken hoe je het doet qua energiebesparing en ingrijpen waar nodig. De slimme thermostaat maakt je manager van je eigen energiegebruik waardoor je je eigen energieverbruik beter in de hand kunt houden.

Klassieke thermostaten

slimme thermostaatBij oude thermostaten, zoals bijvoorbeeld de ‘round’ van Honeywell, moeten gebruikers zelf de gewenste temperatuur instellen. Een aantal van deze klassieke thermostaten bieden als toevoeging hierop een programmeerbare timerfunctie. Hierdoor is de temperatuur gedurende een normale week in te plannen en beschikt de thermostaat soms over een vakantie-instelling. Tegenwoordig worden er thermostaten ontwikkeld waarmee draadloze technologie het mogelijk maakt de thermostaat op afstand te bedienen via internet. Zo is het mogelijk om vanuit de auto de temperatuur van je thermostaat al in te stellen.

Digitaal bestuurbare cv-ketels

Niet alleen thermostaten zijn moderner geworden, ook cv-ketels zijn verder ontwikkeld. Moderne cv-ketels zijn niet alleen zuiniger, ze kunnen tegenwoordig ook digitaal bestuurd worden. Daarnaast is het dankzij het brede gebruik van OpenTherm-specificatie mogelijk je cv-ketel zo digitaal aan te sturen, dat er een mogelijkheid bestaat tot modulerend verwarmen. Modulerend verwarmen is het automatisch aanpassen van de temperatuur van het verwarmingswater, waardoor heel wat energie kan worden bespaard.

Nieuwe mogelijkheden voor besparing

Met al deze nieuwe digitale mogelijkheden kan het energieverbruik van een huishouden nog beter in de gaten worden gehouden. Dit is onder andere mogelijk via een digitale omgeving waarin het stookgedrag wordt bijgehouden, waar het geanalyseerd kan worden en eventueel zelfs worden vergeleken. Door middel van het plaatsen van sensors kan de verwarming zichzelf in- en uitschakelen op basis van aanwezigheid van personen in het huis.

Let op: voor een uitgebreid overzicht van je energieverbruik is het handig zowel een slimme thermostaat als een slimme meter aan te schaffen. Het is mogelijk alleen een slimme thermostaat aan te schaffen maar het inzicht in je energieverbruik zal dan echter beperkt zijn.

De aanschaf van een slimme thermostaat

De meeste slimme thermostaten zijn alleen te verkrijgen wanneer je klant bent, of klant wordt bij een nieuwe energieleverancier. Hiervoor geldt vaak een minimale contractsduur en een aanschafbedrag. Er zijn een aantal slimme thermostaten op de markt die los kunnen worden aangeschaft. Zo zijn onder andere NEST en de ANNA ook los te koop. Wanneer je een slimme meter besteld bij een energiecontract of gewoon los, moet je rekening houden met extra kosten. Deze extra kosten kunnen onder andere zitten in de extra benodigdheden zoals wifi versterkers en slimme stekkers, maar ook in de installatiekosten door een monteur. De kosten voor de installatie door een monteur kunnen variëren tussen de € 60 en € 85.

Besparen op je energiekosten

Slimme thermostaten helpen je een eind op weg in het bijhouden van je eigen energieverbruik. Wil je meer besparen op je energiegebruik? Vergelijk energie via onze energievergelijker en bekijk waar je het goedkoopste uit bent voor energie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.