Zonne-energie

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. Maar wat houdt zonne-energie nu precies in en hoe werkt het? En zijn zonnepanelen een goede investering? Je leest het allemaal op deze pagina.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie kan omgezet worden in zonnestroom. Dat gebeurt onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen, een zonneboiler, een zonnetoren of door passief gebruik te maken van zonnestralen.

zonne-energie

Inhoudsopgave

Hoe werkt zonne-energie?

De zon stuurt een grote hoeveelheid energie en warmte richting de aarde. Deze energie kun je opvangen met zonnepanelen en vervolgens omzetten in stroom. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van materiaal dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Wanneer de zon schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom.

Met behulp van een omvormer wordt deze stroom vervolgens omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom die uit je stopcontact komt. Vervolgens stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op. De omvormer registreert ook de totale opbrengst van de zonnepanelen.

Bespaar met zonnepanelen!

  • Binnen 5 minuten prijzen vergelijken

  • Terugverdientijd minder dan 5 jaar

  • Nu extra voordelig door 0% btw

Zonne-energie is duurzaam

Zonne-energie (ook wel zonnestroom genoemd) is oneindig beschikbaar. Daarnaast komen er bij gebruik van zonne-energie nauwelijks milieubelastende stoffen (zoals CO2) vrij. Dit is de reden dat zonne-energie duurzaam is. Zonne-energie valt samen met windenergie, getijdenenergie, waterkracht en biomassa onder duurzame energie.

Hoe kan zonne-energie opgevangen worden?

  1. Zonnepanelen: Met een zonnepaneel (wat bestaat uit zonnecellen) kan zonne-energie worden omgezet in elektriciteit.
  2. Zonneboiler: Een zonneboiler maakt gebruik van de zon om water te verwarmen. In Nederland schijnt de zon voldoende om zonneboilers en zonnepanelen te laten werken.
  3. Zonnetoren: De zonnetoren is een soort glazen overkapping met in het midden een toren. De lucht onder het glas warmt op als in een broeikas en wil opstijgen. De toren in het midden trekt de lucht naar zich toe, waar de luchtdruk onderweg turbines aandrijft wat elektriciteit opwekt.

Passief gebruikmaken van zonne-energie Maak bijvoorbeeld gebruik van warmte van binnenvallend zonlicht zonder dat daarvoor apparaten nodig zijn. Passieve zonne-energie gebruiken kan een flinke besparing op gas opleveren. Enkele voorbeelden: Grote ramen op het zuiden en kleinere op de noordzijde van een woning/gebouw. Of bij een verbouwing de inrichting van het huis aanpassen (een warme ruimte zoals woonkamer aan de zuidzijde en een slaapkamer (minder gebruikt) op het noorden).

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn speciale platen met meerdere zonnecellen die zonnestralen direct omzetten in elektriciteit. De zonnecellen zijn in serie gekoppeld om een bruikbare spanning te kunnen leveren. Zonne-energie kan gelijk worden gebruikt, in een accu worden opgeslagen of worden teruggegeven aan het stroomnet waarvoor je uiteraard een vergoeding krijgt.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en het gebruik van zonnepanelen zorgt voor een directe besparing op de energiekosten. Of zonnepanelen voor jou een goede manier zijn om op de energiekosten te besparen is afhankelijk van het feit of de zonnepanelen geplaatst kunnen worden op jouw dak. Via Milieu Centraal kan je gemakkelijk controleren of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Bekijk ook ons advies over de hoeveelheid zonnepanelen die je kunt nemen of meer informatie over het aanvragen van een zonnepanelen offerte.

Zonnecellen op de zonnepanelen

Tegenwoordig bestaan de meeste zonnecellen uit 2 lagen silicium die met elkaar zijn verbonden met stroomgeleiders. Als zonlicht op het silicium valt, komen elektronen vrij. Deze veroorzaken een elektrische stroom via stroomgeleiders tussen de 2 lagen. De zonnestroom wordt door een omvormer in het dak omgezet in bruikbare stroom. Je meterkast verdeelt de stroom door het huis.

Voordelen zonnepanelen

  • Lagere energierekening
  • Doordat je zonnepanelen energie opwekken, verbruik je minder energie. Hierdoor valt je energierekening lager uit.

  • Beter voor het milieu
  • Zonne-energie is duurzame energie, er komt geen CO2 vrij tijdens het opwekken van de energie. Als je kiest voor zonnepanelen dan lever je dus een positieve bijdrage aan het klimaat.

  • Hogere woningwaarde
  • Doordat je investeert in zonnepanelen zorg je er tegelijkertijd voor dat je woningwaarde stijgt. Je ontvangt namelijk een hoger energielabel als je zonnepanelen hebt aangeschaft. Hierdoor wordt je woning meer waard.

  • Salderen
  • Wekken je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? In dat geval kun je de elektriciteit die je niet gebruikt terugleveren aan het net. Dit heet salderen.

  • Weinig onderhoud
  • Zonnepanelen hoef je eigenlijk niet te onderhouden. De regen spoelt het vuil wat op de zonnepanelen terecht komt er weer vanaf. Het is echter wel verstandig om de zonnepanelen één keer per jaar te controleren op beschadigingen.

Nadelen zonnepanelen

  • Het dak moet geschikt zijn
  • Sommige daken zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Je dak moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er minimaal 10 meter oppervlak beschikbaar zijn en moeten de panelen op het zuiden worden gericht. Het liefst in de optimale hoek van 36 graden.

  • Grote investering
  • Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Je zult in één keer flink wat geld moeten investeren. Het aanschaffen van zonnepanelen kost al snel een paar duizend euro’s. Je verdient dit meestal terug in 7 tot 10 jaar. Na deze periode zul je winst maken.

  • Niet genoeg energie
  • De energie die de zonnepanelen opwekken is meestal niet genoeg om heel je huishouden van energie te voorzien. Hierdoor zul je alsnog energie van het net nodig hebben.

Zonnepanelen ook in Nederland rendabel

Zonnepanelen wekken ook stroom op als de zon niet direct te zien is. Hierdoor is zonne-energie ook een goede manier van stroomopwekking in Nederland. Ook daglicht wat door de wolken heen komt kan namelijk door de zonnepanelen omgezet worden in stroom. Het is wel zo dat dit minder stroom oplevert dan een strakblauwe lucht waar de zon vol op de zonnepanelen schijnt.

Zonne-energie gebruiken of opslaan

Zolang zonnestralen de panelen bereiken kan zonne-energie overal voor worden gebruikt. De elektrische energie afkomstig van de zonnepanelen kan in een accu worden opgeslagen. Hiervoor is een speciale laadregelaar nodig. De geproduceerde elektrische stroom gaat – eventueel via een apparaatje om de stroom geschikt te maken voor de ontvanger – naar een accu of het stroomnet.

Aanschaf en winstgevendheid van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Vergeleken met 5 jaar geleden is de prijs gehalveerd en steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan, mede door de prijsverlaging.

Door de continue verbeteringen van de panelen produceren zonnepanelen tegenwoordig meer stroom en worden ze dus steeds winstgevender. Het blijft natuurlijk een kwestie van: Hoe meer stroom je zelf produceert, hoe minder je hoeft te betalen voor jouw energierekening.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Gemiddeld hebben zonnepanelen zich in minder dan 5 jaar terugverdiend. Als je bedenkt dat de gemiddelde levensduur 25 tot wel 30 jaar is profiteer je dus minstens 20 jaar van gratis stroom. De terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de opbrengst van de zonnepanelen en de stroomprijs.

Zonnepanelen installeren

Om zoveel mogelijk stroom op te wekken is het van belang dat de zonnepanelen in de optimale stand naar de zon gericht staan. Als de installatie van de panelen snel en onnauwkeurig gebeurt kan het dak beschadigd raken of kunnen de panelen niet in de optimale stand staan. Het is daarom belangrijk dat de installatie van de zonnepanelen nauwkeurig gebeurt, om zo het maximale uit de panelen te halen.

Geen geschikt dak voor zonnepanelen?

Als je wel wilt investeren in zonnepanelen maar geen geschikt dak hebt om panelen op te plaatsen is het mogelijk om te investeren in een zonnepanelen-project. Op deze manier kan je eigenaar worden van één of meerdere panelen en ook groene stroom produceren. Zo bespaar je geld en help je mee aan een schoner milieu.

Opslaan van energie

Ook op momenten dat je zelf geen energie verbruikt zullen de zonnepanelen energie opwekken. Het is helaas niet mogelijk om energie op te slaan. De energie die jij zelf niet gebruikt wordt op het energienetwerk geleid en gebruikt door andere mensen. Als de energieregistratie correct is dan wordt deze energie afgetrokken van jouw energierekening. Zo profiteer je altijd van de energie die de panelen opwekken. Hiervoor is het wel noodzakelijk om een meter te hebben die terug kan tellen, een slimme meter werkt ook.

Opletten bij overstappen van energieleverancier

Als je wilt overstappen van energieleverancier is het verstandig rekening te houden met het feit dat je zonnepanelen hebt of wilt aanschaffen. Er is namelijk verschil tussen de energieleveranciers wat betreft terugleververgoeding. Bekijk de verschillende terugleververgoedingen per energieleverancier.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.