Fietscheck: waarom is het belangrijk?
Heb jij weleens een fietscheck uitgevoerd? Met een jaarlijkse check zorg je dat jouw fiets geen verborgen gebreken vertoont. Zo verklein je de kans op pech en ongelukken. Benieuwd hoe een fietscheck werkt? Je leest het hier.
Wat is een fietscheck?
Een fietscheck is een controle van je fiets om ervoor te zorgen dat alle onderdelen veilig en goed werken. Dit kan een snelle visuele inspectie zijn, maar ook een uitgebreide test van alle cruciale onderdelen. Denk aan remmen, banden, verlichting en het frame.
Hoe vaak je een fietscheck uitvoert of laat uitvoeren, is aan jezelf. Veel experts raden echter aan om je fiets in ieder geval één keer per jaar te (laten) controleren.
Het belang van een veilige fiets
Een goed onderhouden fiets is niet alleen comfortabel, maar ook veilig. In Nederland gebeuren jaarlijks duizenden ongelukken met fietsers. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld kapotte verlichting, losse handvatten, gladde banden of gebroken kettingen.
In 2023 kwamen 270 fietsers om bij verkeersongelukken. Vooral ongelukken met een elektrische fiets kunnen ernstige gevolgen hebben.
Fietscheck bij de fietsenwinkel
Wil je graag een écht grondige fietscheck laten uitvoeren? Ga dan bij een fietsenwinkel langs. Hier wordt je fiets door een professional gecontroleerd op alle belangrijke onderdelen. Fietsenwinkels voeren deze checks regelmatig uit en zijn hier doorgaans zo mee klaar. Moet er iets gerepareerd worden? Dan kan het zijn dat je je fiets iets langer kwijt bent.
ANWB fietscheck
Ben je klant bij ANWB? Deze verzekeraar biedt een speciale jaarlijkse fietscheck aan voor leden van Wegenwacht Fiets. Tijdens een gratis check worden belangrijke onderdelen zoals remmen, verlichting en banden gecontroleerd. De fietscheck is exclusief voor leden en wordt op verschillende locaties in Nederland uitgevoerd.
Online fietscheck
Controleer je je fiets liever zelf? Er bestaan verschillende online checklists waarmee je alle belangrijke onderdelen van je fiets kunt aflopen. Kom je een probleem tegen? Dan kun je dit bij een fietsenmaker in de buurt laten repareren, tenzij je natuurlijk zelf een handige klusser bent.
VVN fietscheck
Op zoek naar een goede online fietscheck? De Vereniging Verkeersveiligheid Nederland (VVN) biedt uitgebreide informatie en richtlijnen voor het uitvoeren van een grondige check.
De VVN fietscheck is onderdeel van het VVN praktisch verkeersexamen. Voldoe je tijdens dit examen aan alle punten van de fietscheck? Dan wordt je fiets voorzien van een OK-sticker. Je vindt de fietscheck van VVN hier.
Deze onderdelen moet je checken
Een goede fietscheck bevat een controle van in ieder geval de volgende onderdelen:
- Zadel: check of het zadel stevig vastzit en op de juiste hoogte staat. Een goed afgesteld zadel zorgt niet alleen voor comfort, maar voorkomt ook dat je tijdens het fietsen uit balans raakt.
- Stuur: het stuur moet goed vastzitten, recht staan en soepel draaien. Controleer ook of de handvatten stevig zijn en of de remmen goed functioneren.
- Lampen: zorg ervoor dat je fietsverlichting zowel voor als achter goed werkt. Heb je geen licht? Dan loop je gevaar op de weg en kun je een boete krijgen.
- Trappers: controleer of de trappers soepel draaien en voldoende grip geven aan je voeten.
- Ketting: controleer of de ketting goed gespannen is en soepel draait, zodat je zonder haperingen kunt fietsen.
- Achterkant fiets: zorg ervoor dat de reflector aan de achterkant van je fiets goed zichtbaar is. Controleer ook of de bagagedrager stevig vastzit.
- Wielen en banden: check of de banden voldoende profiel hebben en of de wielen recht lopen. Slag in je wiel? Dan kun je uit balans raken.
- Frame: heeft het frame beschadigingen of scheuren? Dit kan de stabiliteit van de fiets beïnvloeden.
Sloten en fietsverzekering
Heb je een fietsverzekering met diefstaldekking? Controleer dan ook je fietsslot(en) eens. De meeste verzekeraars stellen namelijk een aantal veiligheidsvereisten, waaronder het gebruik van een ART-goedgekeurd slot met minimaal twee sterren. Heb je een elektrische fiets, racefiets of mountainbike? Dan moet je vaak zelfs twee sloten gebruiken.
Controleer in de polisvoorwaarden van je fietsverzekering wat in jouw geval de vereisten zijn.
Gemiddeld worden er in Nederland elk uur 10 fietsen gestolen. Ook wanneer je geen fietsverzekering hebt, is het controleren van je sloten daarom geen overbodige luxe.
Vergelijk en bespaar direct
Op zoek naar een voordelige fietsverzekering? Wij helpen je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je onder elkaar.
- Vergelijk op prijs en kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- 14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Populaire fatbikes nauwelijks nog te verzekeren
Van de traditionele verzekeraars bieden alleen Interpolis en Centraal Beheer nog verzekeringen aan voor fatbikes. Ook het aantal ongelukken met fatbikes is de afgelopen tijd hard gestegen.
Gemeente bepalend voor premie fietsverzekering: verschil loopt op tot 234 euro
Het verschil in premie tussen een fietsverzekering in de Randstad en in de provincie bedraagt soms €234 per jaar. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn e-bike eigenaren maandelijks ruim €6,50 meer kwijt aan premie dan in Middelburg.
Premies voor e-bikes stijgen met 40%
Wist je dat jaarlijks 100.000 fietsen worden gestolen, maar dat slechts 14% van de slachtoffers aangifte doet? Voor e-bikes ligt dat percentage waarschijnlijk hoger, omdat diefstal vaak bij de verzekering gemeld moet worden. Het melden van diefstal bij je verzekering heeft gevolgen voor jouw premie, maar waarom?
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.