Groene lening afsluiten - vergelijk duurzame leningen | Overstappen.nl
Geld lenen kost geld

Groene lening

Steeds meer mensen verduurzamen hun koopwoning door te isoleren of door bijvoorbeeld hun energiegebruik deels zelf op te wekken. Milieuvriendelijk én verstandig, want je bespaart al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening! Verduurzaming hoeft niet heel duur te zijn als je veel zelf doet, maar voor een aantal maatregelen, of als je niet handig bent, is verduurzaming best een aanslag op de portemonnee. Dan kan het slim zijn om geld te lenen voor verduurzaming. Dit wordt ook wel een groene lening genoemd. Als je wilt lenen om te verduurzamen zijn er verschillende opties die we toelichten op deze pagina.

Geld lenen voor verduurzaming

Veel kredietverstrekkers hebben een groene lening speciaal voor duurzame plannen. Vaak is het rentetarief van deze leningen wat lager. Daarom is een groene lening een aantrekkelijk alternatief. Het Warmtefonds is een organisatie die in opdracht van de overheid duurzaamheidsleningen verstrekt. Bij Overstappen.nl kun je je groene lening nog niet vergelijken, maar we hebben wel een goede vergelijker voor zonnepanelen.

Het Warmtefonds

Als je wilt lenen voor de verduurzaming van je huis is het Warmtefonds een goede optie. Als je huishoudinkomen minder bedraagt dan € 60.000 betaal je zelfs geen rente! Maar ook als je wel rente betaalt is het Warmtefonds een stuk voordeliger. Het Warmtefonds berekent jouw maximale lening volgens dezelfde normen als andere kredietverstrekkers. Wel is meer mogelijk voor 75+ ers.

Een stappenplan voor een groene lening

Zoek uit welke maatregelen je wilt nemen, wat ze kosten en of je subsidie krijgt. We hebben hieronder alvast wat populaire maatregelen op een rijtje gezet. Voor de duidelijkheid hebben we ook de kosten van de lening erbij gezet (na aftrek van de subsidie). Op Milieucentraal.nl vind je heel veel informatie over de kosten, de besparingen en de subsidiemogelijkheden. Ook vind je veel informatie over eenvoudige maatregelen die je zelf kunt nemen.
 

beweeg de tabel van links naar rechts
IsolatieKostenBesparing
Spouwmuur isolatie€ 1.100180 m3 (€ 260)
Vloerisolatie € 1.95080 m3 (€ 120)
dakisolatie€5.400400m3 (550)
Warmtepomp 4kw€5.000€ 490

Fiscale voordelen van een groene lening

Net als alle leningen voor verbouwingen is de rente van de groene lening in principe fiscaal aftrekbaar. Vergeet de rentelasten dus niet als je je belastingformulier invult.

Subsidie voor een verduurzaming

Voor veel verduurzamingsmaatregelen kun je subsidie krijgen. De landelijke subsidieregeling heet ISDE. Op Milieucentraal vind je alle informatie over deze subsidieregelingen. Voor veel maatregelen geldt dat als je er twee uitvoert, de subsidie hoger is. Veel gemeentes verstrekken ook een subsidie als je gaat verduurzamen. Check daarvoor de website van de gemeente.

Leen niet te veel

Als je de subsidies, besparingen en fiscale voordelen beoordeelt, is het lenen voor het verduurzamen van je huis een verstandige keuze. Maar ook hier geldt: leen niet te veel. Zeker als de kosten van de lening gedurende de looptijd hoger zijn dan de besparing.

Vergelijk leningen
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 27-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Vergelijk leningen
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!