Overbruggingshypotheek

Heb je overwaarde op je woning en ga je verhuizen? Dan kun je de overwaarde ook al in je nieuwe huis steken vóórdat je huidige woning is overgedragen. Dat kan dankzij een overbruggingshypotheek.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek (ook wel ‘overbruggingskrediet’) is een tijdelijke hypotheek ter hoogte van (een deel van) de overwaarde op je oude huis. Met deze hypotheek overbrug je de periode tussen de sleuteloverdracht van je nieuwe woning en de verkoop van je huidige woning. Daardoor komt de overwaarde op je huis alvast beschikbaar om je nieuwe woning te financieren.

Veel mensen die naar een volgend koophuis verhuizen, hebben hun overwaarde nodig om de nieuwe woning te financieren. Maar meestal vallen de sleuteloverdracht voor je huidige en nieuwe woning niet op dezelfde dag. Dan is het fijn als je de overwaarde dankzij dit krediet wel alvast kunt benutten. Zodra je oude woning is verkocht, komt de overwaarde vrij en los je daarmee de overbruggingshypotheek in één keer af. Tijdens de looptijd betaal je geen aflossingen, alleen rente.

Sofa

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die loopt totdat je huidige woning officieel is overgedragen.

  • Tijdens de looptijd betaal je over de overbruggingshypotheek alleen rente.
  • Je lost de hypotheek in één keer af met de overwaarde die vrijkomt zodra je huis is verkocht.
  • Deze hypotheek sluit je af bij dezelfde aanbieder als je gewone hypotheek.
  • De overbruggingshypotheek loopt totdat je oude woning is overgedragen.
  • Vaak mag de overbruggingshypotheek maximaal 24 maanden lopen. Bij sommige banken is de maximale looptijd korter, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden.

Brengt je woning meer overwaarde op? Dan wordt dat extra afgelost op je lopende hypotheek. Brengt je woning minder op? Dan moet je zelf met spaargeld of een extra lening het verschil bijleggen.

Checklist

Wanneer sluit je een overbruggingskrediet af?

Je sluit een overbruggingskrediet af als je de overwaarde wilt gebruiken om minder hypotheek nodig te hebben voor je nieuwe woning, maar als de overwaarde nog niet is vrijgekomen. Dat zie je bijvoorbeeld in deze situaties:

  • Je huidige woning staat op het moment van de sleuteloverdracht nog te koop of moet nog in de verkoop komen.
  • Je huidige woning is op papier al verkocht, maar de sleuteloverdracht laat nog op zich wachten.
  • Je wilt je nieuwe woning verbouwen en blijft tijdens de verbouwing in je oude huis wonen.
  • Je bent in afwachting van de oplevering van je nieuwbouwwoning.

Vraag je je af waar je in jouw situatie goed aan doet qua hypotheek? Onze hypotheekadviseurs kijken graag mee.

rekenmachine

Hoe kun je jouw overbruggingshypotheek berekenen?

De berekening van je overbruggingshypotheek hangt af van je situatie. Het werkt anders als je woning op papier al is verkocht dan als je nog helemaal geen koper voor je woning hebt gevonden. Een hypotheekadviseur kan jouw opties voor een overbruggingshypotheek voor je uitrekenen.

Deze voorbeelden laten zien hoe een overbruggingshypotheek berekenen werkt.

Hoeveel overbruggingshypotheek kun je krijgen?

Als je woning op papier is verkocht, kun je bij veel hypotheekaanbieders 100% van je overwaarde krijgen. Is je woning nog niet verkocht op papier? Dan gaat het vaak om 90% van de overwaarde. Maar niet elke bank werkt met dezelfde voorwaarden. Sommige banken zijn strenger. Maar over het algemeen geldt dat je meer kunt lenen als je woning op papier is verkocht en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken.

Laat je goed informeren door je hypotheekadviseur hoeveel overbruggingshypotheek je kunt krijgen. Elke hypotheekaanbieder heeft hier andere richtlijnen voor.

Vrouw achter laptop met een idee

Waarom hypotheekadvies via Overstappen.nl?

Onafhankelijk hypotheekadvies

We vergelijken 40+ hypotheekaanbieders. Zo vinden we de beste hypotheek voor jou.

Vrouw achter laptop met een idee

Voordelige en passende hypotheek

We gaan samen op zoek naar een hypotheek die je gunstige voorwaarden én lage rente oplevert.

Gratis oriënterend gesprek

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kost je niets. En dit gesprek voer je gewoon vanuit huis.

Voorwaarden overbruggingshypotheek

Wil je een overbruggingshypotheek afsluiten met je overwaarde? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zien we vaak de onderstaande voorwaarden:

Is een overbruggingshypotheek gunstig?

Over het algemeen is het slim om een overbruggingshypotheek te nemen als je de overwaarde op je huidige woning al nodig hebt voor je volgende huis. Daardoor kun je het geld alvast gebruiken om de hypotheek te verlagen. Ook zit er daardoor minder druk achter dat je al snel je huidige woning uit moet. Dat is bijvoorbeeld prettig als je je nieuwe woning nog aan het verbouwen bent.

Een nadeel is wel dat je tijdelijk dubbele – of eigenlijk driedubbele – maandlasten betaalt. Je betaalt namelijk:

  1. hypotheeklasten voor je oude woning
  2. maandlasten voor je nieuwe woning
  3. rente voor de overbruggingshypotheek

Ga dan ook altijd na of je die tijdelijk hogere maandlasten kunt dragen. Je hypotheekaanbieder toetst dat ook op het moment dat jij de hypotheek aanvraagt.

Checklist

Hoeveel rente betaal je voor een overbruggingshypotheek?

Voor een overbruggingshypotheek betaal je elke maand een bedrag aan rente. Je hoeft niet tussentijds af te lossen, dus daarvoor komen er geen kosten bij. Vaak rekent de bank een hogere rente dan voor een standaardhypotheek. Dat komt doordat de bank meer risico loopt. Er is namelijk een kans dat je huidige woning toch niet wordt verkocht of dat je de dubbele maandlasten moeilijk kunt betalen als er iets gebeurt.

Over de rente voor een overbruggingshypotheek profiteer je van fiscaal voordeel. Je krijgt namelijk ook over deze rente hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rentekosten voor de overbruggingshypotheek, net als bij een gewone hypotheek, mag aftrekken van je inkomen.

Bespreek jouw opties voor een overbruggingshypotheek

Heb je plannen om te verhuizen en vraag je je af hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen. Maak een gratis eerste afspraak.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Gecontroleerd door
Jules Winckers Financieel expert
Jules Winckers
Financieel expert
Laatste update
Over onze expert
Jules Winckers is de financieel expert bij Overstappen.nl. Vanaf jongs af aan is Jules geïnteresseerd in geld en financiële markten. Nu is hij verantwoordelijk voor de spaar- en leenvergelijkers. Hiervoor maakt hij afspraken met kredietverstrekkers en spaaraanbieders die in onze vergelijker terecht willen komen. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat jij de meest actuele spaarrentes en leningen tegen de laagste rente kunt vergelijken. Bekijk voor meer informatie over zijn expertise en vergelijkingstips zijn persoonlijke expertpagina.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.