4G mobiel internet

In Nederland zijn er 2 manieren om toegang te krijgen tot internet. Er is vast internet via adsl, glasvezel of kabel en er is mobiel internet via 3G. Bij 3G verloopt de dataoverdracht door de lucht via zendmasten. In april 2014 heeft KPN begonnen de uitrol van 4G, de opvolger van 3G, afgerond. Ook Vodafone, T-Mobile en Tele2 zijn bezig met de uitrol van 4G. 4G mobiel internet is binnen handbereik in Nederland.

Internetsnelheid 4G mobiel internet

De vertrouwde vaste internetverbinding thuis kan de nodige concurrentie verwachten van 4G mobiel internet. KPN meldt dat met 4G internetsnelheden bereikt kunnen worden van 50Mb. De gemiddelde internetsnelheid van 4G mobiel internet is 20Mb downloadsnelheid en 10 Mb uploadsnelheid. Deze internetsnelheden halen het niet bij de snelheden die via vast internet mogelijk zijn. Deze lopen uiteen van 4 Mb naar 200 Mb.

Meer toepassingen met 4G mobiel internet

De daadwerkelijke snelheid van 4G mobiel internet is afhankelijk van waar de gebruiker zich bevindt. Als de gebruiker stil staat op straat is een hogere internetsnelheid mogelijk dan wanneer de gebruiker in de trein zit.

Desondanks zorgt de snelheidsverhoging van 4G mobiel internet ervoor dat gebruikers met gemak video’s kunnen bekijken, muziek beluisteren en snel kunnen surfen. Als je regelmatig zware bestanden downloadt en met meerdere apparaten van de internetverbinding gebruik wilt maken, blijft een vaste internetverbinding het meest comfortabel.

Uitrol van 4G

Bij 4G staat de G voor generatie. Eind 2012 heeft de overheid een telecomveiling gehouden van de frequenties die 4G mobiel internet mogelijk maken. 4 internetaanbieders hebben licenties tot de 4G-frequenties aangekocht: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. KPN neemt een voortrekkersrol in wat betreft de uitrol van 4G, gevolgd door Vodafone, T-Mobile en Tele2. KPN heeft in april 2014 bereikt dat heel Nederland toegang heeft tot 4G mobiel internet voor de mobiele telefoon, tablet of smartphone. Andere aanbieders zullen volgen.

Concurrentie voor vast internet

De komst van 4G kan een verschuiving betekenen in de internetwereld. Iemand die weinig thuis is en liever video’s bekijkt dan tv, heeft wellicht geen behoefte meer aan vast internet. Deze persoon wil liever kunnen bellen en internetten via 4G mobiel internet. De aanbieders van vast internet laten de uitrol van 4G mobiel internet niet aan zich voorbijgaan. Zij werken aan het uitrollen van een WiFi-netwerk. Dit doen zij in samenwerking met andere partijen of ze maken van draadloze modems WiFi-hotspots waar alle klanten van de betreffende aanbieder gebruik van kunnen maken.

Internetmarkt in beweging

Zeker is dat de markt van vast internet en 4G mobiel internet sterk in beweging is. Er zullen nieuwe abonnementsvormen komen en aanbieders concurreren met elkaar op prijs. Op Overstappen.nl blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van vast internet en 4G mobiel internet. Wil je voorlopig nog gebruikmaken van vast internet, maar wil je wel profiteren van alle innovaties die er tegenwoordig zijn? Zoals live-tv op smartphone of tablet, de komst van nieuwe tv-zenders of digitaal internet via WiFi-hotspots? Vergelijk dan internetaanbieders.

Vergelijk internet bellen tv

Kijk dan in onze vergelijker van internet bellen tv na of je huidige abonnement met internet bellen tv voor jou nog steeds de beste keuze is. Heb je geen behoefte aan nieuwe diensten maar wil je een scherpe prijs? Wij bieden unieke aanbiedingen die je exclusief via Overstappen.nl kunt afsluiten. Bespaar op je maandelijkse abonnementskosten en stap over naar een andere internetaanbieder.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.